15. sep
 
Er keiserpingvinen klokere enn oss?
I to måneder etter parringen står hannen og varmer egget og ungen, når den blir klekket ut på isen i vind og sterk kulde.

0
Publisert: 05.mai.2015 04:00
Oppdatert: 05.mai.2015 07:02

Den går sammen med alle hannene om å holde varmen og å veksle på for å stå ytterst mens de venter på maten. Ikke alle klarer seg. Noen dør. Men vi er vel klokere enn keiserpingviner? Jeg har et inderlig håp om det.

FN må umiddelbart vedta at alle fartøy som går i fart forbi Nord Afrika i Middelhavet skal redde så mange som mulig. Dette er en plikt for alle sjøfarere. Ikke skyld på andre. Det er like ille ikke redde dem nær stranden til Nord Afrika eller Vest Afrika, for den saks skyld. Og det må gjøres nå. De er ikke alle lykkejegere. De er desperate. Hvem rømte ikke over havet til Amerika fra fattigdommen her? Hva ville vi selv ha gjort? Og de fleste rømmer fra krig vi har påført dem i vår hunger etter å spre vårt demokrati. Noe som mange ganger blir det rene kaos.

Vi bør lære av Eleanor Roosevelt. Våren 1946 ble hun valgt inn i en FN-komite som skulle lage et utkast til Menneskerettighetserklæringen. Det var særlig en sak som sto henne nær, og det var hvordan verden stilte seg til alle flyktningene etter annen verdenskrig.

Under møtene kom hun i flere skarpe ordvekslinger med de sovjetrussiske delegatene. De kunne ikke enes om de mange tusen flyktningene som ikke ville reise hjem til landene som var kommet under Russlands styre. De russiske delegatene var dypt krenket fordi de mente at de hadde reddet landene fra den tyske diktators vanstyre. Det kan jeg forstå. Uten vanlig russiske soldaters hjelp hadde historien blitt en annen. Millioner av dem døde.

Fru Roosevelt var av en helt annen mening. Hun var fast i sin overbevisning om at ingen skulle tvinges til å bo i et land de ikke ville bo i. Fra talerstolen sa hun disse ordene som ingen av delegatene noen gang ville glemme: «Her i de forente nasjoner må vi ta hensyn til menneskers rettigheter. Ikke til regjeringers.» Hovedforsamlingen vedtok at ingen skulle tvinges tilbake, men få lov til å bli.

Jeg er sikker på at Eleanor Roosevelt ville valgt riktig denne gangen også. Hun var en klok kvinne, og så nok en del av feilene som også hennes land gjorde i den følgende tid.

Og nå må vi følge FN-Charteret. Vi er bare EN VERDEN som kjemper om å berge livet. Alle mulige midler bør brukes til å bevare livet. Ikke drukne det, brenne det under bomberegn eller hugge det ned i fattigdom.

Nå har vi mulighet til å kalle Norge en Fredsnasjon. Alle vi som ønsker også Norge alt godt. Vi bør ønske både 10.000 flyktninger fra Syria så vel som 10.000 båtflyktninger velkommen. Vi bør gå foran med et godt eksempel sammen med Sverige, som tar i mot 10 ganger så mange. Dette klarer vi om vi legger godviljen til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke