hacklink
18. sep
Kirken: På hvilken side plasserer kirken seg?Foto: Darren Staples, Reuters
 
Er kirken høyrevridd?
Like fra parlamentarismens innføring i Norge i 1884, plasserte Den norske kirkes ledelse seg på «høyre-siden» i norsk politikk.

Publisert: 08.mar.2019 17:30
Oppdatert: 08.mar.2019 17:42

Noe endret seg med krigen og det nasjonale samhold som fulgte. En ny utvikling kom med «1968-generasjonens» kritikk. Kirkens, og de såkalte «kristen-sosialistenes» bidrag, besto i nytt fokus på sosialetikk og samfunnsansvar.

«1968-åtterne» er nå godt voksne – og sitter i lederposisjoner i samfunn og kirke: som biskoper, professorer, prester, medlemmer av bispedømmeråd og menighetsråd, kirkeverger osv.

Med seg har de sitt samfunnsengasjement - som dekker det meste av det partipolitiske spekteret. Det har av og til medført uttalelser og vedtak som er samstemte med «venstresidas» politikk: om u-hjelp, om innvandring, om oljeboring mm. Men også vedtak mot abort, om skepsis til bioteknologi, om motstand mot endring i samlivsholdninger – som gjerne har vært oppfattet som høyresidas holdninger.

Den avgjørende forskjellen på «høyre- eller venstre-vridd», ligger på et annet nivå enn i de enkelte standpunktene. Det er synspunktet på individ og fellesskap. Firkantet sagt, har venstresidas innfallsvinkel vært det kollektive og fellesskapsløsninger. Tilsvarende har høyresida hatt fokus på individ og valgfriheten til den enkelte.

Begge disse ulike holdningene kan belegges i Bibelen. Det er fullt mulig å fokusere på det enkelte menneske Jesus møter: kvinnen som helbredes, mannen som tilgis, den unge mannen som utfordres. Og så la utfordringen gå videre til den enkelte!

Og det er like mulig å oppfatte de enkelte menneskene som representanter for flere: slik Bibelen snakker om grupper: om brorskap, om fellesskap, om «verden».

Hvor vi selv legger vekten, avhenger av vårt eget grunnsyn - som enten kan forsterkes eller utfordres av bibeltekstene. Siden kirken (Den norske) består av noen millioner mennesker med ulikt politisk ståsted, vil vi få uttalelser i ulik retning til ulike tider.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke