Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
TRANSPORT: Frp har en miljøpolitikk som ikke er så snever at all skyld ilegges biler og oljeindustrien, skriver Stig Vestlie. FOTO: CHRISTIAN E. BERGHEIM
 
Er miljø viktig for deg?
Frps miljøpolitikk: Vi er satt hit for å passe på kloden. Gjør vi det?

Publisert: 11.aug.2017 12:05
Oppdatert: 11.aug.2017 12:41

Når Venstre, SV og Miljøpartiet de Grønne (MDG) prater eller skriver om miljø, klima eller forurensing, får vi et inntrykk av at bilene og oljeindustrien står for dette alene.

De vil gjøre diesel og bensin dyrere for at «mer miljøvennlige» biler skal bli konkurransedyktige og flytte tungtransporten over fra vei til bane. Da vil forurensingen bli kraftig redusert, hevder de.

Jeg deler ikke denne oppfatningen. Dagens person- og lastebiler er svært miljøvennlige sammenlignet med biler for bare ti år siden.

De fleste dieselbiler går i dag på Euro 6-motorer. For lastebiler med Euro 6 går det hundre av disse for hver Euro 4 hva angår utslipp.

Bygging av nye og bedre veier gir også en miljøgevinst fordi trafikken flyter bedre og køene blir færre. Det har aldri blitt bygget mer vei i Norge enn nå som Fremskrittspartiet sitter i førersetet for veibygging og veivedlikehold.

Å flytte godstransporten over fra vei til bane høres ut som et bra forslag i teorien. Men hvor er disse godsterminalene?

De fleste ligger inne i bykjerner. Det betyr at godset må først kjøres fra produsent og inn i bykjernen. Deretter må det fraktes fra bykjernen og ut igjen. I mange tilfeller betyr dette nesten like mye kjøring som om det ble fraktet fra produsent og direkte til mottaker.

Et godt eksempel på det; varer fra Gilde på Rudshøgda som skal til Coop, Rema eller Asko i Trondheim må først kjøres til Oslo for deretter og bli fraktet sørover fra jernbanen i Trondheim som ligger midt i byen.

Gir dette en god miljøgevinst? Jeg tror ikke det.

En annen ting er at jernbanenettets kapasitet er sprengt pr i dag og vil ikke kunne transportere nevneverdig mer gods før det blir bygget dobbeltspor på hele strekningen. Kanskje om 100 år?

At jordkloden generelt lider under sterk forurensing er jeg helt enig i. Men nok en gang betviler jeg at biler og oljeindustrien har skylden alene.

Det er et tema som aldri blir nevnt når det diskuteres, prates eller skrives om forurensing; klodens folketall. I dag er det ca 8 milliarder mennesker på jorda. Dette tallet forventes å stige til 11 milliarder innen få år.

Er det virkelig plass til så mange mennesker på jorda? Det lille jeg har lært om økosystemet er at kloden er «selvhelbredende» og at «det eneste den klarer seg uten er mennesket». Vi er satt hit for å passe på kloden. Gjør vi det?

Store områder i verden er preget av sult, epidemi og krig. Store menneskemasser er på flukt. Dårlig drikkevann, mangel på mat og helsetilbud. Kanskje det er på tide at dette blir tema når miljøpolitikk skal diskuteres?

Som medlem av Fremskrittspartiet er også jeg opptatt av miljø. Frp har en miljøpolitikk som ikke er så snever at all skyld ilegges biler og oljeindustrien, men er opptatt av en mer helhetlig miljøpolitikk.

Er miljø viktig for deg, bør du ta deg tid til å lese Frps miljøprogram og stemme Frp ved stortingsvalget 10.-11. september.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke