Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Er nedleggelse en merverdi?
BSF (Barnesykepleierforbundet) i Hedmark er kraftig provosert over at tilbudet til Kvinner og barn i Hedmark nok en gang er truet.

Publisert: 10.nov.2016 20:07
Oppdatert: 10.nov.2016 20:26

For kun fire år siden kjempet man for etablering av Kvinneklinikk i Hedmark, men den ble lagt til Lillehammer. Styret i Sykehuset Innlandet (SI) forsikret da at Hedmark skulle beholde et godt og velfungerende tilbud til kvinner og barn.

Arbeidsgruppen som ser på oppgavefordelingen i jakten på innsparinger i SI foreslår flytting av hele Barne- og ungdomsavdelingen i Elverum til Oppland. For å kalle en spade en spade; dette betyr i praksis nedleggelse av et etablert og kompetent tilbud til premature og syke nyfødte, barn og ungdom i Hedmark.

Syke barn har andre behov og rettigheter enn voksne, i kraft av å være barn. De har behov for og rett til å ha minst en av foreldrene hos seg under institusjonsopphold, i noen tilfeller begge foreldrene. Sykdom hos ett familiemedlem påvirker hele familien. Familier med syke nyfødte/premature eller større barn/ungdommer med alvorlig sykdom kan bli på sykehus i uker og måneder. Barne- og ungdomsavdelingen i Elverum har over 1.800 innleggelser i året. Ca. 80 prosent innlegges på grunn av akutt sykdom. Hedmark er et av Norges lengste fylker i utstrekning, og for barn kan tiden fra stabil til kritisk tilstand være marginal.

Å være barn er ingen diagnose! Barn har på lik linje med den voksne befolkning ulike tilstander som hjertesykdommer, kreft, infeksjoner, bruddskader, traumer, ME og andre psykososiale problemstillinger. Pr. 1.1.2016 var 22 prosent av Hedmarks befolkning under 20 år, mens 18 prosent av befolkningen var over 66 år (Hedmark.org).

Ville alle over 66 år i Hedmark godta kun ett behandlingssted i Innlandet?

I plan for strategisk utvikling 2013 – 2020 sier Helse Sør-Øst at «målet er å involvere brukerne og gi dem innflytelse. På system- og tjenestenivå skal brukerne og deres organisasjoner trekkes inn i planlegging og evaluering av helsetilbudene.» SI sier at «brukerutvalget er til for å tale pasientenes sak», og at «omstillingstiltak skal gi merverdi for pasientene», «pasientens behov skal være førende for struktur og innhold i tjenesten.»

At barnas interesser er ivaretatt ved disse forslagene er vanskelig å forstå. Vi kan heller ikke se merverdien for syke barn i Hedmark eller at barn og foreldres behov har vært førende i planlegging av struktur og innhold i det foreslåtte forslaget.

Vi forventer at arbeidsgruppen ser urimeligheten i å fjerne Barne- og ungdomsavdelingen i Hedmark, og at forslaget trekkes.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke