hacklink
18. sep
Kommune-NM: Det er Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) som står bak kommune-NM.
Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
 
Er NHO norges- mester i juks?
Kommunene: NHOs kommune-NM er egentlig «et politisk bestillingsverk», skriver Stein Østre.

Publisert: 08.aug.2016 04:00
Oppdatert: 08.aug.2016 07:02

NHO har betalt Vista Analyse AS for å sammenstille kommunale data for å vise at omfattende kommunesammenslutninger er nødvendig. De mindre kommuner representerer ikke noe interessant marked for NHOs servicebedrifter.

Dette gjøres ved å arrangere et såkalt Norgesmesterskap blant kommunene. NHO har gitt «de betalte konsulenter» i oppdrag å velge ut data fra offisiell norsk statistikk (Statistisk sentralbyrå), som er egnet til å begrunne behovet for drastiske endringer i kommuneinndelingen til NHOs fordel.

Når det protesteres mot en slik sentraliseringsreform fra Senterpartiets side, så hevder oppdragskonsulentene at de «bare presenterer offentlig statistikk». Det er nok så, men spørsmålet er jo hva man velger ut av den enorme mengde av data som Statistisk byrå kan presentere.

I rapport 2016/31 «NHOs kommune-NM 2016» heter det i forordet at de presenterte data, det vil si indikatorsettet «er utviklet i samarbeid mellom Vista Analyse og NHO. Det endelige indikatorsettet er fastlagt av NHO.» Rapporten gir således klar beskjed om at det dreier seg om «et politisk bestillingsverk», som derved er uten faglig integritet eller objektive dimensjoner. At en interesseorganisasjon som NHO driver med slikt er ikke overraskende. Det er derimot overraskende at Vista Analyse, som ønsker å framstå som et firma som er uavhengig med høyfaglig kompetanse osv. vil være med på slikt.

Det er ikke plass til å drøfte NHOs indikatorsett her. Tre forhold bør nevnes.

For det første, indikatorer som ikke passer med NHOs intensjoner med undersøkelsen er systematisk utelatt. Hva med for eksempel (a) boligpriser og boligmangel, (b) transportproblemer med køer, forsinkelser og så videre, (c) miljøforurensninger (luft og støy), (d) kriminalitet (lovbrudd, sexsalg, rus), og ikke minst «innbyggernes tilfredshet med individtilpassede kommunale tjenester (skole, helse, sosialvesen, saksbehandling)», der en mengde undersøkelser viser at graden av tilfredshet avtar med folketallet i kommunen.

For det annet, vi har forskjellige typer av kommuner i Norge, som fiskerikommuner, landbrukskommuner, industrikommuner, blandete kommuner (service/industri). Alle disse kommunene dekker samfunnsmessige behov og de er i utgangspunktet lite sammenlignbare sett under ett.

For det tredje, betegnelsen «norgesmesterskap» er sterkt misvisende. Norgesmesterskap arrangeres for å vise hvem som er best for eksempel på idrettsbanen. Det er altså utøvernes individuelle prestasjoner som vurderes (eventuelt kollektive prestasjoner som i fotball). Betegnelsen indikerer således at forskjellene mellom kommunene skyldes kvaliteten på det arbeid som folkevalgte og kommunale ansatte utfører. Det er et feil inntrykk og heller ikke NHO synes å tro det. Folkevalgte og ansatte i kommunene står stort sett overfor gitte tilpasningsbetingelser (geografi/naturforhold, næringsstruktur, graden av spredt bebyggelse, folketall).

Egentlig er NHOs kommune-NM er form for propaganda, som NHO burde holde seg for god til å betale for og presentere. Heller ikke Vista Analyse burde se seg tjent med å medvirke i slik sammenheng.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke