Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
SkOLE: Hvor er pengene til penal og skrivesaker?
 
Er skolen gratis? Jeg har mine tvil
På «fylkesmannen.no» står det en rekke lover relatert til skole. En av disse lovene lyder: «Elever har rett til en gratis offentlig grunnopplæring. Det betyr at skolene ikke kan kreve at elevene eller foreldrene dekker utgifter i forbindelse med grunnskoleopplæring eller videregående opplæring.»

Publisert: 20.nov.2018 14:08
Oppdatert: 20.nov.2018 14:23

Hvordan kan det påstås at gratisprinsippet er oppfylt, når elever må betale flere tusen hvert år for å ha det nødvendige utstyret til sin videregående opplæring?

En elev som går studiespesialiserende i Hedmark får et utstyrsstipend på 1032 kroner. Hele denne summen er ment for å dekke leie av pc, og vi har dermed ingen penger igjen til noe annet vi trenger i vår videregående opplæring. Er det ment at alt vi trenger i løpet av et år er en pc? Jeg har mine tvil om dette, så jeg tillater meg å stille følgende spørsmål: Hvor er pengene til skrivebøker? Hvor er pengene til penal? Hvor er pengene til skrivesaker? Turtøy? Matteverktøy? Pengene til andre produkter enn PC får man ikke dekket av fylkeskommunen, og dette må dermed komme fra egen lomme. Etter min mening er dette helt tydelig et brudd på gratisprinsippet ved skolen.

Og det stopper ikke ved studiespesialisering. Vi har også rimelig mange personer som må bruke vanvittige summer for å gå på yrkesfag. Parallelt med en satsning på rekrutering til yrkesfag, sender fylket motstridende signaler. «Ja, jo, vi vil jo at dere skal gå yrkesfag, og vi trenger jo flere faglærte i årene som kommer, men dere må nok betale nesten alt selv hvis dere ikke vil ha anmerkning».

For ja, man får faktisk anmerkninger for å ikke ha med nødvendig utstyr til timen. Dette gjelder både ved yrkesfag, studiespesialisering og generelt alle studieretninger. Igjen så finner man urimelighet i denne saken, da man risikerer nedsatt karakter i orden og oppførsel for å ikke ha med utstyr man selv må betale og i realiteten ikke alltid har råd til.

Det snakkes ofte om utfordringer ved at gratisprinsippet ikke blir oppfylt, så hvorfor er politikerne så passive? Elevorganisasjonen i Hedmark krever at gratisprinsippet ved skolen skal bli oppfylt, og at det blir gjort noe med situasjonen som har vært stillestående så alt for lenge. Vi krever at man avslutter en praksis der faglig utbytte skal være avhengig av økonomi, og at alle skal ha det samme grunnlaget for å kunne gjøre det godt i norsk skole. Ordningen slik den er i dag, er rett og slett ikke bra nok.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke