17. sep
Nominasjon: Kristian Tonning Riise fikk topplassen under nominasjonsmøtet 18. oktober i fjor. Han lovte å slåss for Hedmarks interesser.Foto: Thomas Tolfsen-Strandby
 
Er slåsskampen over, Tonning Riise?
I oktober kapret Kristian Tonning Riise førsteplassen på Høyres liste etter en spennende votering . «Jeg skal slåss for Hedmarks interesser hver eneste dag», uttalte Tonning Riise.

Publisert: 07.apr.2017 22:17
Oppdatert: 07.apr.2017 23:27

I så måte har både han og Hedmark Høyre nå skaffet seg et troverdighetsproblem. 28. mars kunne vi i lillehammeravisen GD lese at Oppland og Hedmark Høyre var blitt enige om å flytte fylkesmannen til Lillehammer. Er slåsskampen over allerede?

Denne flyttingen var det ingen i Hamar Høyre som hadde hørt om på forhånd. Hedmark Høyre hadde tydeligvis heller ikke sjekket om det var gode grunner til at fylkesmannen bør ha tilhold på Hamar. I så fall hadde de raskt kunnet konstatere at Politimesteren i Innlandet ble plassert i Hamar fordi fylkesmannen her har særskilt nasjonalt ansvar og Statens Hus er spesielt tilrettelagt for oppgaver innen samfunnssikkerhet og beredskap.

Senest sist uke åpnet den nye 110-sentralen for Innlandet på Hamar. Hamar er et regionalt senter for statlige virksomheter som domstolene, NVE, Arkivverket med flere. Hva slags bidrag til en effektiv statsforvaltning det er å dele disse funksjonene på flere steder bør Hedmark Høyre gi bedre svar på enn partiet så langt har gitt.

I stedet for å begrunne flyttingen, anklages ordføreren i Hamar for kretskamper. Dem har jeg prøvd å unngå. Men jeg ble kontaktet av HA etter at GD hadde brukt hele forsiden på det forsonende budskapet «Hamar vil ha alt». Til det svarte jeg at: Nei, Hamar vil ikke ha alt. Men vi mener at funksjoner som passer sammen bør lokaliseres sammen. Slik som fylkesmannen og andre statlige organer som til overmål allerede er samlet i Hamar. Derfor kan Oppland og Lillehammer bli vertskap for det sammenslåtte Hedmark/Oppland. Det betyr noen ekstra arbeidsplasser til Lillehammer, men fylkesmannen bør være i Hamar. Rasjonell organisering bør være det viktigste.

Jeg ble også spurt av HA om NRKs planer om å flytte kontoret til Hamar. Jeg svarte til det at det skjer mest på Hamar, og det er selvsagt årsaken til at NRK ønsker å endre lokalisering. Det er jo noe merkelig at NRK ikke har hatt kontorer i de to mest folkerike regionene i Innlandet, Gjøvik- og Hamar-regionen. Dette har ingen ting med kretskamper eller nedsnakking å gjøre, det har med at antall nyheter stort sett henger sammen med hvor mange folk som bor et sted.

Det er bra for Hamar at det skjer ting både i nabokommunene og resten av Innlandet. Jeg tror det er bra også for Innlandet at det skjer noe på Hamar. Det som ikke er bra er når man tar funksjoner fra Hamar fordi «Hamar har så mye». Og særlig når man ikke tar hensyn til at disse funksjonene faktisk jobber tett sammen med andre. Det skaper bare dårligere effektivitet, ikke bedre utvikling. I følge reklamen er Høyre for en mer effektiv statsforvaltning. Er det kanskje bare reklame?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke