15. sep
 
Er til skade for landet vårt

0
Publisert: 09.jul.2016 04:00
Oppdatert: 09.jul.2016 08:19

Utbygging av fornybar kraft i Norges vassdrag har gitt oss overskudd av kraft som er på norske hender, men har kostet mye natur. Nå vil energiselskaper i Norge rasere mye mer natur og dels med utenlandsk eierskap til produksjon av subsidiert kraft som vi ikke har bruk for!

Utbygging av vindkraft betinger meget dramatiske inngrep i naturen lokalt og totalt. Mye av vannkraftutbyggingen er lite synlig, anleggene er skjult i fjell og terreng. For vindkraft derimot vil mye natur blir rasert på bakken med veger av riksvegstandard, i snitt bortimot en kilometer for hver turbin. I tillegg vil turbinene i bortimot en høyde på et par hundre meter og på de toppene, bli synlige i mange mils omkrets!

Når slike anlegg blir spredd rundt omkring i landet vårt, vil det bli vanskelig å finne noe sted der landskapet ikke bærer preg av industri. Hva blir det igjen av det Fagre landet vårt? Hans Børli gir et beskrivende uttrykk for hva synet av naturlig landskap betyr for følelseslivet vårt:

Himmelranda
Til Magnhild
Det fineste ved vår er
Den mjuke himmelranda
Kniplet av skog i vest
Så reinklipt og lang i linene:
Ei blå fuglemil

At kraftselskaper legger fram muligheter for videreutvikling av energiproduksjon er en naturlig ting hvis det er behov for det, men at politikerne, de styrende organer, ikke forstår konsekvensene og holder ingeniørene i tømme er meget skuffende.

Da gjenstår det bare at vi forbrukerne benytter den påvirkningsmulighet som vi har, nemlig kjøpet av strøm. Hvis mange nok flytter strømkjøpet fra Eidsiva og GE til leverandører som ikke deltar i utbygging av vindturbiner kan selskapene få så reduserte inntekter at de ikke kan gjennomføre prosjektene.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke