Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Utvikling: Den største forandringen siden krigen i Hamar det siste tiåret. Dette er fra den nyopprustede Strandgata.
FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Er vi uten visjoner?
Byutvikling: De store investeringene er bare første steg. Byutviklingen må fortsette, skriver påtroppende Hamar-ordfører Einar Busterud.

Publisert: 22.sep.2015 04:00
Oppdatert: 22.sep.2015 11:31

I lederkommentaren rett etter valget etterlyser HAs redaktør at BBL og undertegnede viser «innholdet i de store visjonene han sier han har for Hamar».

Etterlysningen er på sin plass. Jeg prøvde gjentatte ganger å få HAs journalist til å skrive om tematikken gjennom valgkampen, både hva BBL mener om Hamars framtid og hva de øvrige partiene mener. Dessverre viste det seg at interessen for tematikken er ulikt fordelt i redaksjonen.

Jeg skjønner at redaktøren og HAs lesere kunne ønske seg litt mer kjøtt på benet. Så her er innlegg som bare stod i Hamar Dagblad, under tittelen «Bygg innlandshovedstaden». Den langisktige utviklingen i Hamar er noe som vi står høyt på dagsorden framover, og dette innlegget peker i det minste på noen områder hvor det må bli gjort en forsterket innsats:

«Hamar er Innlandshovedstaden, sentrum for den mest folkerike delen av Hedmark og Oppland. Byen har det siste ti-året gjennomgått den største forandringen siden krigen. Resultatet er en mer attraktiv by, og innbyggere med økt stolthet og mer å vise fram for omverdenen.

Hovedformålet med byutviklingen har vært å skape en mer attraktiv by og region; flere folk i sentrum, flere som vil bo her og flere arbeidsplasser. Det har også blitt resultatet, det kan leses på statistikkene og hvordan Hamar blir omtalt utenfor regionen. Men investeringene er bare første steg: Byutviklingen må fortsette. Konkurransen om nye innbyggere fra andre deler av Stor-Oslo-regionen vil bli hardere. Nye innbyggere er viktig både fordi det gir økte skatteinntekter og flere hender til næringsliv og offentlige tjenester.

Hamar må utnytte mulighetene med dobbeltspor, jernbane og de store investeringene i sentrum. Hamar kan ikke vente på utviklingen, vi må skape den. Da trengs ambisjoner, offensivitet og en ledelse med tydelig stemme.

Utviklingen det siste tiåret har vært bygget på medvirkning, åpenhet og deltakelse fra innbyggerne. Å få en felles forståelse for hvor vi skal og hva vil oppnå er nøkkelen til å lykkes. Folk skal få være med å bestemme, ikke bli bestemt over.

For å utnytte investeringene i byfornyelse, og dra nytte av både en mer attraktiv by og raskere forbindelse til Oslo, er det nå viktig å

• Få tilbake den økonomiske styringen. Kommunen går for første gang med underskudd. Det er ødeleggende for politisk styring og handlingsevne og er negativt både for omdømme, ansatte, brukere og innbyggere.

• Utvikle og synliggjøre Hamar som den viktigste byen i Innlandet fordi Hamar og regionen er motoren i vår del av landet. Hamar-regionen er den mest folkerike og den med flest arbeidsplasser. Vi har alt nært og er nært alt, knapt noe sted har du større valgfrihet når det gjelder hvordan man vil bo og bruke fritiden.

• Bygg Hamar-regionen. Til nå har det viktigste vært å utvikle Hamar sentrum. Nå handler det om å bygge ned grensene og synliggjøre Hamar-regionen. 90.000 innbyggere er mye mer å slå i bordet med enn 30.000.

• Se mot Oslo -og kikk til Gjøvik. Hamar blir i framtiden en del av Stor-Oslo. Utviklingen i vårt område vil komme sørfra, og å samarbeide med kommunene sør for oss blir avgjørende. For Innlandet er det viktig å bygge aksen Gjøvik-Elverum, der bor halvparten av befolkningen i Hedmark/Oppland

• Gjøre Hamar til et utdannings- og kunnskapssenter fordi utdanning er nøkkelen til morgendagens samfunn. Hamar har en veldig god grunnskole og pedagogisk høyskole, men trenger flere typer høyere studier og mer forskning.

• Hamar må spille med og ikke mot næringslivet. Hamar er motoren for næringsutviklingen i Hedmark, og har en bra utvikling. Men Hamar kommune må være mer forutsigbar, raskere i handling og aktivt understøtte prosjekter som er i tråd med kommunens mål. Hamar må aktivt understøtte næringsklynger som spill og bioteknologi, og være pådriver for å etablere nye. Kommunen må bla sørge for å etablere rimelige lokaler for grundere og kontorhotell for de som pendler.»

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatteren: Einar Busterud

Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke