hacklink
18. sep
 
Erik Dalens spørreundersøkelse
Rovdyrmeldinga

Publisert: 26.mai.2016 04:01
Oppdatert: 26.mai.2016 09:21

Spørreundersøkelser er blitt et av de hete temaer i diskusjonene omkring regjeringens forslag til rovdyrmelding. Direktør ved Ipsos AS, Erik Dalen, tolker sin undersøkelse på en helt annen måte enn resultatene fra en rekke andre undersøkelser, også undersøkelser innenfor ulveområdet.

Det som Dalen ikke nevner, er at som premiss foran sine spørsmål sto det at ulven tidligere var utryddet. Det er ikke riktig og en spørreundersøkelse som bygger på feil premisser bør tolkes og håndteres der etter.

Det som heller ikke kommer så tydelig fram, er at Dalens undersøkelse var bestilt og betalt av Glommen skogeierforening, en privat næringsorganisasjon som flere ganger har uttalt seg temmelig radikalt om store rovdyr. Kontaktperson (mellom Glommen og Ipsos) var Johan C. Løken, som var landbruksminister i 1981 da han med oljepenger i blikket, satte som mål å øke saueholdet i hele landet – dette rett etter at Stortinget enstemmig vedtok at vi skulle bevare de store rovdyrene i norsk natur.

Dalen kan ha rett i at spørsmål og svar kan være vanskelig å tolke. Et eksempel kan kanskje illustrere noe av det: Spør man nordmenn om de mener vi bør ta imot og hjelpe flyktninger som er i virkelig nød, vil nok de aller fleste svare ja. Men spør du de samme personer om de vil ha et flyktningmottak som nærmeste nabo, vil jeg tro at flertallet vil svare nei.

Kan man på det grunnlaget si at flertallet av normenn er negative til å hjelpe flyktninger i nød? Setter man som premiss foran spørsmålene at alle flyktninger som kommer hit er kriminelle så er det en direkte løgn, men det vil utvilsomt virke inn på svarene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke