hacklink
18. sep
 
Erna og Siv struper kommunene

0
Publisert: 22.jul.2015 04:00
Oppdatert: 22.jul.2015 07:15

Åtte av ti kommuner må i år kutte i bevilgningene til barnehage, skole og eldreomsorg, går det fram av en undersøkelse Norges Barometeret har gjort for Ap og som er gjengitt i VG 14. juli. Hovedårsaken til kuttene er en skattesvikt i kommunesektoren på 2,5 milliarder kroner. Tross varsler om økt arbeidsledighet, lavere oljepris mv. valgte den blå/blå regjeringen ved revidert nasjonalbudsjett i vår å kompensere kommunene med bare halvparten av skattesvikten. Det viser en passivitet overfor utfordringene vi nå står foran på arbeidsmarkedet.

Direktør Helge Eide i kommunenes interesseorganisasjon, KS, sier skattesvikten har tiltatt langt raskere enn man forestilte seg for bare noen måneder siden. Det er kommunale rådmenn og ordførere som har besvart henvendelsen fra Norges Barometeret. Tallene viser omtrent det samme behovet for kutt enten kommunen styres av de blå/blå partiene eller de øvrige partiene. Ja, av fem frp-ordførere sier alle sammen at de må kutte i omsorgen som en følge av sin egen partileder, Siv Jensens, økonomiske politikk!

Lytt ikke til Høyre/Frp-politikere som lover kutt i eiendomsskatten. Flere av dem som sitter med det politiske ansvaret lokalt sier rett ut at de heller kan komme til å øke eiendomsskatten! Strupingen av kommunene er gjenkjennbar høyrepolitikk.

Det samme skjedde da de borgerlige partiene forrige gang satt med regjeringsmakten. Det var da daværende kommunalminister Erna Solberg fikk tilnavnet «Jern-Erna». Lokale høyrepolitikere trakk et lettelsens sukk da den rødgrønne regjeringen tok over og styrket kommunesektorens inntekter betydelig i årene etterpå.

Det er i august regjeringen i realiteten gjør seg ferdig med forslag til statsbudsjett for neste år. Derfor må det sies kraftig fra allerede nå at strupingen av kommunene må stanses. Det står om velferden for barn og eldre.

Høstens kommunevalg bør brukes til å si et klart nei til at Erna og Siv får fortsette med å gi nye skattegaver til dem som allerede har mer enn nok fra før. Et godt valg for Ap vil være et kraftfullt signal foran stortingsvalget i 2017 om at det velgerflertallet ønsker er en solidarisk politikk – uten skattelettelser, men med tilføring av mer penger til å bygge vårt velferdssamfunn.

Kandidat for Hamar Ap

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke