buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Erstatning til pelsdyrbønder

Publisert: 09.okt.2019 11:23
Oppdatert: 09.okt.2019 14:41

Vi står i et grønt skifte. Vi står i en klimakrise. Vi står i en omstilling. Vi står i et paradigmeskifte i vårt syn på dyr.

Dermed står landbruket under sterkt press fra mange kanter og er nødt til å endre på både produksjonsmåter, og på hva som produseres.

Flere og flere forbrukere velger både vegetarisk og vegansk mat av hensyn til dyrene, egen helse og miljø.

Nordmenn spiser likevel langt over anbefalte kjøttmengder. Særlig er inntaket av rødt kjøtt problematisk, med tanke på CO2 utslipp.

Vi behøver ikke gå lengre enn en generasjon tilbake, hvor det var helt vanlig med kun ett kjøttmåltid i uka. Nå er kjøtt så billig, at vi kan spise det daglig. Dette er ikke heldig for verken oss, dyrene, produsentene og kloden.

Den første næringen som faller, er pelsdyrnæringen. Næringen produserer en vare flertallet av det norske folk ikke lenger vil ha - nemlig pels.

Produksjonsmåten - å avle fram rev og mink som skal leve sine korte liv i små nettingbur, er en produksjonsmåte som ikke er etisk forsvarlig med tanke på dyrevelferd og heller ikke juridisk for gyldig med tanke på lovparagrafen om dyrs egenverdi.

Innen 2025 skal pelsdyrnæringen avvikles. De 200 pelsdyrbøndene som må legge ned får en omstillingsstøtte. Det er vel og bra, men pelsdyrbøndene er ikke de eneste bøndene som må omstille seg.

Flere næringer i landbruket har produksjonsmåter som er etisk betenkelige. De mest åpenbare er klekkeriene. Der hvor millioner av hanekyllinger kvernes levende hvert år, fordi de er av hannkjønn.

I meieriene, der hvor 30.000 nyfødte geitekillinger slås i hjel årlig. I svineproduksjonen, der den intelligente grisen lever sine korte liv innesperret i betongbinger.

Kritikken mot disse næringene kommer ikke til å avta. Tvert i mot krever forbrukerne mer åpenhet og innsyn både hos produsentene og i slakteriene.

I dag får landbruket 15 milliarder årlig for å få resultatet til å gå i null i følge NRK.

Hva med å bruke alle disse milliardene til å ruste alle i landbruket til en endring fra kjøttproduksjon til planteproduksjon.

For hva vil skje om alle næringer i landbruket og i kjøttproduksjonen krever det samme som pelsdyrbøndene?


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat