16. sep
elbiler: Flere elbiler med «Hamar kommune» på neste år. Detter er trafikkbetjentene Eva Engli og Stig Bratlie.
 
Et av landets første klimabudsjett
Hamar legger som en av landets første kommuner fram et klimabudsjett i kommunestyret 20. desember. Målet er ambisiøs: Vi skal redusere klimagass-utslippene med 40 prosent innen 2030.

Publisert: 03.des.2017 18:54
Oppdatert: 03.des.2017 19:24

Det krever mange tiltak og betydelige endringer i holdning og atferd. Lykkes vi, vil vi få både et mer bærekraftig lokalsamfunn og økt konkurransekraft.

Klimabudsjettet har to perspektiver: Kommuneorganisasjonen skal redusere sitt klimafotavtrykk gjennom en rekke tiltak med stor spennvidde. Dette kan vi påvirke direkte selv. I tillegg er det også satt opp mange store og små tiltak for samfunnet – tiltak som krever medvirkning fra næringslivet, befolkningen og offentlige aktører. Utslippene av klimagasser er i stor grad knyttet til forbruk av varer og tjenester, oppføring av bygg, energibruk, veitrafikk, jordbruk og industrivirksomhet. Derfor er det først og fremst på disse områdene vi må sette inn tiltak for åbegrense utslippene.

I kommende fireårsperiode skal vi gjennomføre mange, og omfattende tiltak i Hamar kommune. Det er planlagt tiltak for forbruk av varer, transport, energi, bygg, infrastruktur og kjøp av tjenester. Vi planlegger blant annet at:

• Energiforbruket i kommunale bygg skal reduseres med 15 prosent innen 2019

• Nye bygg skal oppføres med miljøvennlige materialer og anleggsplassene skal være fossilfrie.

• Hele den kommunale bilparken skal elektrifiseres.

• Leverandører av varer og tjenester skal stilles overfor tydelige miljøkrav.

Det hjelper lite å gjennomførerklimatiltak bare i kommunal virksomhet. Skal det virkelig monne, må vi mobilisere hele Hamar-samfunnet. Derfor har vi sett på hva som kan gjøres innenfor områder som industri, energibruk, veitrafikk, jordbruk og avfall. Vi må blant annet få til:

• Store utslippsreduksjoner i veitrafikken gjennom utskifting av en forurensende bil-, buss- og maskinpark.

• Reduserte utslipp fra landbruket gjennom tiltak som bedre drenering, klimaoptimal gjødsling og redusert jordpakking.

• Effektiv og miljøvennlig transport av avfallet

• Tilrettelegging for samkjøring, økt bruk av kollektivtrafikk og enklere og sikrere fremkommelighet for gående og syklende

Klimabudsjettet viser at Hamar kommune tar miljøutfordringene på alvor. Vi har både vilje og evne til å bli en foregangskommune på dette området. Tiltakene i klimabudsjettet bygger opp under målsettingen i kommuneplanen som nå er ute på høring: Hamar kommune skal være en bærekraftig kommune hvor det er lett å leve miljøvennlig.

Denne ambisjonen vil vi bare nå dersom vi klarer å skape entusiasme i befolkningen for at det er i denne retningen vi skal gå. Vi må planlegge og utvikle Hamar slik at vi blir en «5-minutters by» der store deler av befolkningen kan gå og sykle. I tillegg til at vi får bedre luft og et mer bærekraftig samfunn, er jeg sikker på at dette også vil gi oss økt konkurransekraft.

Hvis sitter i førersetet i utviklingen av et grønnere samfunn, blir det også attraktivt for folk å flytte hit. Vi trenger familier som ønsker å etablere seg i Hamar. Et grønnere samfunn er også et mer oppvekstvennlig samfunn. Det vil være en tiltrekningskraft for nye innbyggere. Satsing på miljøvennlige løsninger og kompetanse om klima, gjør oss også interessant for næringsaktører innenfor det nye store vekstområdet: Bioøkonomien. Hamar bør ha som ambisjon å være landets bioøkonomi-hovedstad. En kommune som satser på det grønne skiftet vil bidra til det.

Det er totalt 32 tiltak i klimabudsjettet. De krever noe av hver enkelt. Til gjengjeld får vi et bedre og mer levedyktig lokalsamfunn – et samfunn vi kan være stolte av å overlate til barn og barnebarn.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
RÅDMANN: Bjørn Gudbjørgsrud.
FOTO: ELI J. HAUGEN
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke