16. sep
 
Et bosted og et arbeid er frihet
En plass å bo og muligheten til å arbeide er frihet. Å bo passiv på mottak i år etter år er tvang.

Publisert: 20.okt.2015 04:00
Oppdatert: 20.okt.2015 10:29

«Jo raskere en flyktning får bosette seg i en kommune, desto raskere kan vedkommende delta og bidra med sine ressurser i arbeidsliv og samfunn», skriver Solveig Horne fra Frp i sitt budsjett. Det er jeg helt enig i!

Da må vi sørge for at det faktisk er mulig. Det blir det om ansvaret for å bosette fordeles rettferdig på kommunene, og de som skal bosettes får frihet til å bosette seg selv uten at de blir tatt fra retten til å lære seg norsk. Det er dette motstanderne av SVs nye bosettingsforslag kaller tvang. Men i realiteten er det de som nekter folk noe så grunnleggende som et sted å bo, ha et privatliv og få lov til å bidra i samfunnet. Det er jeg møkk lei av.

Jeg møkk lei av at tvangskortet trekkes av de som tviholder på en ordning som gjør folk sjuke og arbeidsuføre. Der de som bor på mottak tvinges til å bruke de uendelige lange dagene til stirre i veggen eller tvinne tommeltotter, for så klage over at integreringen går trått. Det tvinges de til for de får ikke jobbe, og flytter de ut mister de og kommunen den statlige hjelpen til god integrering.

Ingen snakker om tvang når det gjelder kommunens ansvar for å gi skole- og helsetilbud til andre innflyttere. Til og med ferierende har krav på hjemmesjukepleie i kommunen du er på ferie i. Og er du sjukemeldt går alarmen etter åtte uker.

Grunnen er at risikoen for at du faller ut av arbeidslivet øker. For flyktningene er virkeligheten en helt annen. Vi forventer at disse, etter flukt, tap av alt de eier og sin egen fortid, etter år på mottak, med passivitet og usikkerhet, skal raskt i arbeid og integreres. At dette er vanskelig kan ikke være en stor overraskelse. Det er dette som gjør jobben til kommunene mye vanskeligere.

Vel, gi de som har fått opphold i Norge lov til å bo og arbeide sier jeg. Behandle dem som voksne mennesker med ressurser. Det nekter vi dem i dag. Vår bosettingsordning vil ikke løse alt, men dagens ordning er skadelig, dyr og dårlig og det er den som er tvang.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke