17. sep
 
Et euroforisk år
Året 2015

Publisert: 14.jan.2016 04:00
Oppdatert: 14.jan.2016 10:18

Året 2015 var et spesielt år for EU, og for debatten her hjemme. Samtidig som samarbeidet i Europa blir sterkere og tettere, sier Nei til EU at det er en god ide å kutte alle bånd til EU. Det er ikke utelukkende en dum ide. Problemet er at de ikke klarer å lansere et godt alternativ.

Når Storbritannia nå skal reforhandle sitt medlemskap vil vi se et EU som er villig til å gi. Men også et EU som vil ta. Slik ser vi en forsmak på hva som ville møtt Norge i en posisjon hvor vi skulle byttet ut EØS-avtalen med noe annet.

Det er imidlertid en stor forskjell mellom det å reforhandle EU-medlemskap og det å si opp EØS-avtalen. Forskjellen ligger i at Norge ved å si opp EØS-avtalen ikke lenger er villig til å gi. Vi ville da kun vært ute etter å ta alle fordeler tilknytningen til EU kan gi. Og det er ikke det et samarbeid handler om.

I dette året har blant annet flyktningekrisen og klimatoppmøtet preget nyhetsbildet. Begge disse er eksempler på grenseløse utfordringer som krever grenseløst samarbeid. I en stadig mer globalisert verden, er det ikke et godt alternativ å søke mindre fellesskap slik Nei til EU ønsker.

Norge er en del av Europa, og skal derfor naturlig delta i arbeidet med å utvikle kontinentet videre. Dette er ikke bare noe vi vil tjene på, det er like fullt vårt ansvar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke