17. sep
Ankerskogen: Et folkehelseanlegg?FOTO: TROND LILLEBO
 
Et folkehelseanlegg?
Ankerskogens folkehelseoppdrag passer dårlig sammen med et tilhørende utsalg fra Norges «ledende» hurtigmatkjede.

Publisert: 30.okt.2015 04:00
Oppdatert: 30.okt.2015 10:20

Et høydepunkt for mine barn på besøk hos farmor og farfar er en tur innom Ankerskogen svømmehall. Men det er noe jeg stusser over: utvalget og tilgjengeligheten av hurtigmat og sukkervarer.

Ankerskogen har et klart folkehelseoppdrag. Ankerskogen skal drive svømmehall og friskvernssenter. Senteret skal fokusere på forebyggende helsearbeid. «Folkehelsemisjonen» sier at Ankerskogen skal bidra til å holde «Hele Hamar i bevegelse – hver dag» og «forebygge sykdom, til beste for enkeltindividet og samfunnsøkonomien».

Spørsmålet er om en kafé som er forbausende likt et gatekjøkken er en naturlig del av primærfunksjonen til Ankerskogen? Nei. Det er dårlig samfunnsøkonomi og folkehelse å stappe oss med salt, sukker, og fett hver dag vi skal holde oss i bevegelse.

Tilgjengeligheten av usunn mat og drikke overfor barn og at Ankerskogen inneholder byens frisklivssentral gjør denne saken en smule absurd. I familieavdelingen, et tilbud til de minste barna, er det høy profilering og servering av hurtigmat og brus. Til frisklivssentralen kan personer ved behov bli henvist for å få kostholdsveiledning.

Overvekt er økende problem i Norge. I følge Folkehelserapporten 2014 er en av seks barn og en av fem voksne overvektige. En hovedårsak er et kosthold med høy energitetthet. Kostholdsrådene til Helsedirektoratet er klart: begrens inntaket av mettet fett, salt og sukker. Verdens helseorganisasjon anbefaler å begrense markedsføringen av usunn mat og drikke overfor barn.

Et motargument er at hva man kjøper til seg og sine barn er et fritt valg. Det er sant, men valget er ikke nødvendigvis godt verken fra individets eller samfunnets ståsted. Fra atferdsøkonomi vet vi at veloverveide og langsiktige preferanser kan bli lagt til side til fordel for kortsiktig lykke.

Lørdagens valg å avstå fra usunn mat på hverdager blir ofte lagt til side når vi er sultne på mandag og usunne alternativer er lett tilgjengelig. Vi kan heller ikke forvente at unge klarer å ta innover seg langsiktige konsekvenser av et dårlig kosthold.

I disse dårlige budsjettdager er det nok ekstra upopulært å komme med anbefalinger som begrenser utsalget av mat og drikke, men det er måter å gjøre dette på som ikke begrenser inntektene og valgmulighetene i stor grad. Forskning i atferdsøkonomi viser at en liten dytt («nudging») mot sunnere matalternativer gjør at man oftere vil velge sunt i tråd med egne ønsker.

Mitt forslag er å kaste ut all usunn mat og drikke fra familieavdelingen. I kaféen bør de sunne alternativene være lettest synlige og tilgjengelige (skru ned de lysende reklameskiltene av hurtigmat og brus). Vi vil da oftere velge sunt i tråd med egne ønsker og når vi først skeier ut er det et veloverveid valg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke