15. sep
Kylling: Kyllingene som slakt etter at de har vært igjennom en periode der de har vokst seg tunge altfor fort.
Foto: Trond Lillebo
 
Et ganske farlig kjærlighetsforhold
Dyrehold: «Alle bønder er glad i dyra sine». Siri Standal har noen motforestillinger til utsagnet.

Publisert: 05.sep.2016 04:00
Oppdatert: 06.sep.2016 14:39

Flere og flere er blitt kritiske til hvordan kjøttindustrien produserer kjøtt og til hvordan meieriene produserer meierivarer. Og ikke bare de unge og radikale i byene. Flere og flere i alle aldre, og i by og bygd har fått ny innsikt i hvordan denne industrien er- takket være sosiale media og avslørende dokumentarer.

«Alle bønder er glade i dyrene sine,» hevdet 1. nestleder i Bondelaget, Kristin Lanssen, i Debatten på NRK i høst- og forventet forurettet å bli trodd.

Vi vil så gjerne tro henne. Vi vil så gjerne tro på at svineprodusenten er glad i grisene sine, og vil deres beste, og gir dyrene et langt og godt liv. Vi ønsker å tro på at kua får bevege seg fritt på grønne enger sammen med kalven sin, at hun får leve et liv som er verdt å leve. Vi ønsker så veldig å tro på Priors glade emballasje, TINEs påkostede reklame og Gildes flotte ord.

Det er ikke noe vi heller vil enn å tro på bonden som sier at han eller hun er så glad i dyrene sine. Men flere og flere fakta viser at dette ikke kan stemme. TV2 viste i en reportasje 17. mars hvordan nyklekte hanekyllinger blir sendt rett i drapskverna uten bedøvelse.

Fra Rådet for dyreetikks rapport fra 2015 får vi vite at hannkje blir slått i hjel rett etter fødselen fordi de ikke har noen verdi. 75 prosent av alle melkekyr står fortsatt bundet til båsen døgnet rundt- attpåtil med en elektrisk bøyle over ryggen. Kalven blir tatt fra henne så fort han er født. Rev og mink lever i små bur hele sitt liv. Kyllingene har aldri hatt noen mor, og vokser seg altfor tunge altfor fort. De fleste norske griser har aldri har sett sol og dagslys. Kan du leve med det hvis du er bonde og glad i dyra dine?

Det er lett å forstå at bonden selv ikke ser sin egen virksomhet. De er ofte født inn i et slikt miljø – og har ikke mulighet til å se sin egen bransje objektivt.

Verre er det at bransjer som for eksempel Animalia, som står langt utenfor produksjonsdyrenes hverdag, heier fram et enda større kjøttvolum og oppfordrer bøndene til å produsere flere dyr fortest mulig. Animalia gjør også sitt beste for å overbevise forbrukeren om at kjøttbransjen setter dyrevelferden høyt. På sin hjemmeside har de blant annet skrevet at de farligste døgnene i et lams liv er de første dagene etter fødselen. Sannheten er vel snarere at de farligste døgnene er et halvt år senere, på høsten, når slaktingen venter. Slik blir vi villedet til å tro at kjøttbransjen bekymrer seg for dyrenes ve og vel.

I dag trenes barn i empati, barn har blitt snillere og deres evne til empati mye større. Deres empati rommer også dyr. Sosiale medier har kommet for å bli – og de viser industriens skyggesider til oss forbrukere. Så for framtiden er det håp, også for produksjonsdyr. Forbrukerne vil ikke ha kjøtt eller meieriprodukt når det koster så mye smerte og lidelse for dyr.

Slik det er i dag er kjærlighetsforholdet mellom bonden og dyrene ikke bare ganske farlig - det er livsfarlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke