Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Pensjon: Det er enighet om en avtale som sikrer unge arbeidstakere en god pensjonsordning.Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix
 
Et godt pensjonsoppgjør for unge arbeidstakere
1. mars ble Fagforbundet, etter lange forhandlinger sammen med LO, Unio, YS og Akademikerne, enig om en avtale som sikrer ansatte i offentlig sektor en god pensjonsordning. En god ordning for alle generasjoner.

Publisert: 04.mai.2018 11:29
Oppdatert: 04.mai.2018 11:35

Som ung i dag er kanskje ikke pensjon det man tenker mest på, men det er faktisk NÅ vi må ta oss tid til å tenke over dette, da det er VI som skal stå i arbeidslivet i mange år fremover, og det er VI som må betale den høye prisen dersom vi ikke får på plass en avtale som sikrer oss og vår pensjon.

Alle vil ha en lønn til å leve av, men en skal også kunne overleve den dagen en ikke lenger kan stå i arbeid. Dagens ordning utfordrer dette, da Stortinget i 2011 endret den tidligere pensjonsordningen til det som i dag kalles levealdersjustering. Enkelt forklart betyr denne endringen at de som er født etter 1963 må arbeide litt mer for hvert år de er født etter dette, da Norges befolkning lever gradvis lengre jo senere de er født.

Med dagens ordning betyr dette at du som er født på 1990-tallet og som arbeider i det offentlige vil måtte arbeide 4-5 år mer for å få den pensjonen de som går av med pensjon i dag får, i forhold til hva du må med den nye ordningen.

To eksempler:

1) Else er født i 1993, tjener 560.000 i året, og begynner å arbeide i det offentlige når hun er 27. Med dagens ordning må hun arbeide til hun er 73 år og 1 måned for å få 66 prosent av lønnen når hun går av. Med den nye ordningen må hun arbeide til hun er 69 år og 3 måneder, altså litt under fire år kortere.

2) Erik jobber deltid i 75 prosent stilling, han tjener 281.000 og begynte som 27-åring. Med dagens ordning må han jobbe til han er 68 år og 6 måneder for å få 66 prosent av lønna i pensjon. Med den nye ordningen må han jobbe til han er 64 år og 8 måneder for å få det samme. Altså litt under fire år kortere.

Som ledere av ungdomsutvalg i Fagforbundet i Hedmark, Buskerud og Oppland mener vi at dette viser klart og tydelig at ordningen vi her har fått på plass er en god ordning, som sikrer dagens unge anstendig pensjon og trygg alderdom. De som sier dette er for dårlig og at vi bare kan gå tilbake til forhandlingsbordet er vi redd tar veldig, veldig feil. Da fortsetter vi bare med dagens ordning, og når vi kanskje kommer tilbake til forhandlingene om 8-10 år har vi et enda dårligere utgangspunkt enn vi har i dag. Da er det færre yrkesaktive som fortsatt er i jobb, og flere pensjonister i befolkningen.

Vi anbefaler derfor dagens unge å stemme ja i vårens uravstemning, da det kan bli veldig dyrt og veldig krevende dersom vi sier nei. Levealdersjusteringen er politisk vedtatt av Stortinget, og ikke noe vi som organisasjon kan forhandle om. Da må man engasjere seg politisk, og kreve dette av partiene som går til valg i 2021.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke