Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Granmheim: En hel pasientgruppe står i fare for å miste sitt tilbud. Illustrasjon: Heiko Junge, NTB SCANPIX
 
Et helt sykehus kan bli lagt ned
Sykehus: I desember skal styret i Sykehuset Innlandet avgjøre om Granheim Lungesykehus fortsatt skal bestå.

Publisert: 08.nov.2016 08:36
Oppdatert: 08.nov.2016 08:38

Granheim Lungesykehus er foreslått nedlagt og spesialisert lungerehabilitering flyttes inn i en vanlig sykehusavdeling. Styret i Sykehuset Innlandet skal i desember avgjøre Granheim Lungesykehus sin skjebne.

Hovedargumentet, som blir brukt for å legge ned Granheim Lungesykehus, er at nå skal rehabilitering over i kommunene og Sykehuset Innlandet skal redusere sine kostnader. Spørsmålet er om kommunene er rustet til å kompensere for et nedlagt spesialsykehus?

Granheim Lungesykehus er landets eneste offentlige lungesykehus. Vi er en del av Sykehuset Innlandet, og tar imot pasienter fra hele landet. Spesialfeltet er kols, astma, sarkoidose, lungefibrose og andre kroniske lungesykdommer. Sykdommen kols er vår tids 3. største dødsårsak, og kolsforverrelser er årsak til mange akuttinnleggelser og reinnleggelser på sykehus.

Vi ivaretar hele behandlingsforløpet for disse pasientene: Diagnostisering, utredning, behandling og rehabilitering. Vi er også diagnosestasjon for tuberkulose og deltar i kliniske studier.

Vi er nå bekymret for at en hel pasientgruppe skal miste et behandlingstilbud.

Rehabilitering i spesialisthelsetjenesten innebærer utredning, kartlegging, igangsetting og gjennomføring av intensive rehabiliteringsopphold som krever spesialisert tilrettelegging.

Det kreves et spesialisert og tverrfaglig fagpersonale for å ivareta dette i spesialisthelsetjenesten. Det kreves tilrettelagte lokaler. Det kreves treningssal, undervisnings- og veiledningsrom, basseng i tillegg til utredningsmuligheter med godt utbygd lungelaboratorie og røntgen. Dette har Granheim Lungesykehus.

Spesialisert fagpersonale; Lungeleger, leger, spesialsykepleiere, hjelpepleiere, spesialfysioterapeuter, ergoterapeut, ernæringsfysiolog, sosionom og aktivitører, er bygd opp gjennom mange år, og lokaler og fagpersoner jobber tett sammen på et bygningsområde som gir effektiv og tilrettelagt drift. Vi tilbyr et helhetlig tilbud bygd opp i et miljøvennlig geografisk område for de som sliter med lungeproblemer. Her møtes mennesker med mange like utfordringer med behov for en felles forståelse. Dette kan ikke ivaretas i en aktiv sengepost.

Arbeidsplasser vil gå tapt, ansatte vil delvis bli omplassert rundt i Sykehuset Innlandet, kompetanse og kunnskap bygd opp over lang tid vil bli pulverisert og gå tapt. Som fagpersoner synes vi dette er vanskelig og sterkt bekymringsfullt.

En flytting av spesialisert lungerehabilitering inn i en vanlig sengepost er i realiteten en nedleggelse av spesialisert lungerehabilitering.

Et lungerehabiliteringsprogram bør i følge internasjonale retningslinjer ha en varighet på minst seks uker. Mange kroniske lungesyke er i en situasjon med behov for livslang rehabilitering. Det meste av denne rehabiliteringen skal primært foregå i kommunen der pasienten bor. Intensjonen med samhandlingsreformen er at spesialist- og kommunehelsetjeneste skal jobbe tett sammen, og at rett pasient skal få riktig behandling på rett sted og til riktig tid.

Granheim Lungesykehus er i kontinuerlig endring i tråd med krav om spissing og føringer.

Derfor tilbyr Granheim Lungesykehus 38 plasser med spesialisert tverrfaglig lungerehabiliteringsopphold, kortere tverrfaglige kartleggings- og utredningsopphold, også inkludert opphold direkte fra sykehus, opphold for oksygenutredning og opphold for respirasjonsrelatert søvnregistrering. Vi arrangerer pasient- og pårørendekurs og kurs mot kommunehelsetjenesten. Sykehuset har inneliggende pasienter, poliklinikk og sykepleierpoliklinikk. Pasientens individuelle behov og mål om fortsatt rehabilitering (for eksempel trening) på pasientens hjemsted er i fokus i tråd med samhandlingsreform og føringer.

Granheim Lungesykehus holder økonomiske rammer, og går sågar med økonomisk overskudd.

Vi, ansatte på Granheim Lungesykehus, forlanger en høringsrunde på lik linje med prosessen rundt nedleggelsen av Solås. Det er ikke en sykehusavdeling som er i ferd med å bli lagt ned. Det er snakk om et helt sykehus.

Nasjonal helse- og sykehusplan ble vedtatt av Stortinget i mars. Hovedmål i planperioden om styrking av pasienten, stadfester igjen at både kommune og spesialisthelsetjeneste har ansvar for rehabilitering, og at i påvente av utredning av hvordan kommunene i større grad skal overta rehabiliteringsområdet, skal ikke tilbudet i spesialisthelsetjenesten trappes ned.

Det er det som nå er i ferd med å skje, og dette vil i sterk grad berøre en uskyldig tredjeperson, som er hovedgrunnen til at vi faktisk er til: Pasienten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke