hacklink
18. sep
Sykehus: Det er i dette området ved Mjøsbrua det nye Mjøssykehuset kan komme.Foto: Christian E. Bergheim
 
Et historisk sykehusvedtak
Vedtaket i Helse Sør-Øst ble en gladdag for Innlandet. Endelig øyner vi muligheten for et hovedsykehus ved Mjøsbrua som vil gi innlandets befolkning et topp moderne sykehus der alle spesialistfunksjoner blir samlet under ett tak.

Publisert: 05.feb.2019 15:54
Oppdatert: 06.feb.2019 08:52

Pasientene kan om noen år se fram til å slippe og bli fraktet rundt som pakkepost mellom sykehusene, slik tilfellet er under dagens fragmenterte og for lengst utdaterte sykehusstruktur.

Det nye Mjøssykehuset innebærer en samling av spesialiserte funksjoner fra alle, absolutt alle sykehus, inklusive psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Psykiatrien og rusomsorgen blir svært ofte oversett i sykehusdebatten. Nå skal også disse pasientene få gå inn den samme døren som de somatisk syke. Mjøssykehuset vil bety en historisk samling av spesialiserte funksjoner uten sidestykke i sykehus-Norge.

Det nye Mjøssykehuset vil for eksempel ta karkirurgi og urologi fra Hamar, kvinneklinikken og nevrologi fra Lillehammer, øye og ortopedi fra Elverum og øre-nese-hals fra Gjøvik osv. Ingen spesialisttjenester vil altså bli å finne ved noen av dagens sykehus.

Sykehuset Innlandet vedtok et Mjøssykehus og åpnet for noen varianter i konseptfasen med døgnaktivitet ved ett eller to sykehus. Helse Sør-Øst kuttet den ene varianten og gikk for to sykehusenheter. Det siste fikk en del politikere i Hamar til å rope opp med at det nå forelå helt andre forutsetninger siden det nå var snakk om å bevare tre sykehus. I fysisk forstand stemmer det, men bruk av ordet bevare eller beholde blir helt feil. Akuttsykehuset skal jo ikke ha noen spesialistfunksjoner. Vi snakker med andre ord om et annet og mindre sykehus.

Folk må ikke se seg blinde på dagens sykehus, slik de nå er fysisk. Et akuttsykehus uten spesialistfunksjoner blir noe annet og framfor alt noe mindre.

Det står i vedtaket til Helse Sør-Øst at gjenbruk av eksisterende investeringer må beholdes. Stråleenheten på Gjøvik er en dyr investering og ikke noe en kan flytte på uten videre. Da er det ikke så urimelig at Gjøvik blir tildelt planlagte operasjoner, men ingen spesialistfunksjoner for øvrig. Utredningene framover får vise om den nye psykiatrienheten på Sanderud kan beholdes som et distriktspsykiatrisk senter.

Med et hovedsykehus ved Mjøsbrua vil det følge en ny luftambulanse og en utbygging av ambulansetjenesten. Et hovedsykehus av denne størrelsen kan gi muligheten for et hjerteinfarktsenter, noe ingen av dagens sykehus kan tilby.

Et Mjøssykehus kan vel heller ikke være så ille for herrene Einar Busterud og Knut Fangberget siden de for noen år siden støttet saken. Ja, Knut Fangberget manet sågar folk til å stå opp mot dem som splittet arbeidet for å samles om et hovedsykehus for mjøsområdet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke