hacklink
17. sep
Kristelig Folkeparti: Krevende tider for ledertrioen i KrF: Fra venstre Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Knut Arild Hareide.Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
 
Et «kristelig parti» – hva skal det være?
Det stormer rundt Kristelig Folkeparti, for KrF har måttet endre seg over tid i viktige spørsmål. Det er svært gode grunner til det, men endringen gjør det vanskelig for noen å kjenne igjen partiet.

Publisert: 27.aug.2018 15:02
Oppdatert: 27.aug.2018 15:40

Nå er familiepolitikken saken: For 50 år siden sto størstedelen av kristennorge på tradisjonell, konservativ tolkning av kristen tro og moral. Bibelens ord ble i det store og hele forstått relativt bokstavelig, og det var i hovedsak enighet rundt de fleste store etiske spørsmål.

I dag er forholdet et helt annet. Spennvidden er stor. På den ene sida er det fortsatt en god del som tolker Bibelen nokså bokstavelig. Da forblir for eksempel homofil/lesbisk praksis synd, og ekteskapet forbeholdes mann og kvinne. Derfra går det en lang og glidende skala over til dem som mener at kristen nestekjærlighet må tolkes ut fra dagens erfaringer og frikobles fra bokstavelig bibelforståelse. En rimelig tolkning av manges erfaringer blir at homofile/lesbiske må få vise sin kjærlighet til hverandre. Som de heterofile må også de likekjønnede få en trygg overbygning over samlivet sitt. For å ivareta likeverdet, må også de likekjønnede «få lov» å inngå ekteskap.

Hva er så «Kristelig» i dagens virkelighet? For ytterlighetene i forrige avsnitt er det nødvendigvis vanskelig å bli enige om dette. Forenklet er det tre svar:

1. De «kristelige» er de som står på Bibelens ord, i hovedsak bokstavelig tolket.

2. De «kristelige» er de som ser at i dag må Bibelens budskap forstås i lys av vår tids menneskelige erfaringer.

3. De «kristelige» er alle som bekjenner seg som kristne eller som ønsker at landet vårt skal bygges på kristne verdier, uavhengig av teologisk ståsted.

Alternativ 1 og 2 er for så vidt enkle å forholde seg til. Men hvis vi velger å diskvalifisere eller ignorere hverandre som «kristelige» på den måten, må også KrF velge om partiet skal være «alternativ 1-kristelig» eller «alternativ 2-kristelig». Alternativ 3 er mer krevende, spesielt for de mest ytterliggående i gruppe 1 og 2. Likevel er det dette alternativet KrF fortsatt må legge til grunn.

Til slutt en oppfordring: La oss som ønsker en kristen overskrift over politikken, samle oss om det vi er enige om! La oss utfordre hverandre og tåle hverandre i uenigheten! La oss respektere hverandres ståsted! La oss ikke bruke krefter på splittelse og alternative partier! Det vil fort føre til at ingen partier med et spesifikt kristent grunnsyn vil få innflytelse i politikken.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke