Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
MJØSTÅRNET: Det er naturligvis ingen tvil om at Mjøstårnet vil føre til stor oppmerksomhet land og strand rundt og at Brumunddal vil komme på kartet med enda tydeligere farger enn nå.
 
Et mjøstårn i verden
Avisene forteller at DNB Eiendom allerede er i gang med presentasjon av leiligheter i Mjøstårnet, nesten to og et halvt år før verdens høyeste trehus skal stå ferdig.

0
Publisert: 09.aug.2016 04:00
Oppdatert: 09.aug.2016 07:07

Dette skjer mens prosjektet ennå ikke er ferdigbehandlet verken administrativt eller politisk. Med frist til 20. august er gigantbygget ute til høring hos en rekke instanser, offentlige og private. Når leilighetene i bygget allerede presenteres for salg, signaliserer det at høringen er ren sandpåstrøing. Mjøstårnet blir som det er presentert – åkke som.

En ting undrer meg: Til nå har presentasjonen av Mjøstårnet og behandlingen på administrativt og politisk hold gått sin gang, så langt jeg har registrert, uten debatt i det offentlige rom. Her planlegges det mest spektakulære bygg mellom Oslo og Trondheim tilsynelatende uten at noen undrer seg, stiller spørsmål ved konsekvensene, enn si protesterer. I Ringsaker vedtas stadig reguleringsplaner for nye utbyggingsområder. Inneholder planen bygninger på 3 eller 4 etasjer, er det ikke uvanlig at det fører til protester og debatt. Men når et gigantbygg på 17 eller 18 etasjer skal reises på mjøsstranda like nord for Brumundas utløp -råder en øredøvende taushet.

Det er naturligvis ingen tvil om at Mjøstårnet vil føre til stor oppmerksomhet land og strand rundt og at Brumunddal vil komme på kartet med enda tydeligere farger enn nå. Kanskje vil denne ekstra oppmerksomheten også bidra til økt næringsutvikling og befolkningsvekst. Det er vel både det spektakulære og de antatt positive ringvirkningene gigantbygget vil føre med seg, som fascinerer alle miljøer til de grader at ingen stiller spørsmål engang, om Mjøstårnet også kan ha negative konsekvenser.

Med sine 66 meter vertikalt og 37 meter horisontalt vil det her bli reist en vegg på nærmere 2.500 m² = 2, 5 dekar. Det tilsvarer en svært romslig boligtomt – på høykant. Kolossen vil bli reist i mjøskanten, i fronten på den lave elvesletta som utgjør den sentrale delen av Brumunddal. De bildene som følger saken og hvor Mjøstårnet er manipulert inn, gir en anelse om hvor enormt dominerende verdens høyeste bygning i tre vil bli. Med sine dimensjoner vil høybygget øve vold på harmonien i det åpne kulturlandskapet på begge sider av Furnesfjorden, et kulturlandskap som vi alle verdsetter svært høyt.

Så må det være tillatt å spørre: Hvor sterke føringer skal en eiendomsinvestor legge på utviklingen i en kommune? Mjøstårnet er Arthur Buchards prestisjeprosjekt. Ideen er, ja, å vise nye og dristige bruksområder for konstruksjoner i tre. Det kan være positivt i en kommune som Ringsaker. Men Buchards egne kommentarer til høyden på bygget, viser at han har flere tanker i hodet på en gang. En viktig tanke er at her skal det også bygges høyest i verden. Da er veien kort til Guinness Book of records. Slik skapes et «Mjøstårn» i verden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke