Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
ÅPNING: Her klippes det snor som markerer åpningen av en ny parsell med motorveg i Hedmark. Det skal vi fortsette med som resultat av samhold og enighet, skriver Christl Kvam.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Et modig, ambisiøst og godt 2015
Innlandet: Vi har mange fortrinn her i regionen, og det er opp til oss selv å bruke dem, skriver Christl Kvam.

0
Publisert: 13.jan.2015 07:05
Oppdatert: 13.jan.2015 07:21

Rett etter nyttår holdt NHO sin årskonferanse i Operaen. Årets konferanse hadde navnet #7 millioner. Navnet reflekterer SSB sine beregninger for folketallet i Norge i 2040. Norge er i dag Europas raskest voksende land drevet av arbeidsinnvandring og politikk som gjør at vi kan kombinere jobb og familie. Med sterk befolkningsvekst følger muligheter. I de største byene er det utfordringer med å skaffe boliger og å unngå kø og kaos som er størst. For distriktene er veksten en mulighet for bærekraftige bo -og arbeidsregioner.

De siste tiårene har 85 prosent av befolkningsveksten kommet i de 20 største byene våre, mens de aller fleste av Norges kommuner har fødselsunderskudd. Hedmark må snu flyttestrømmene slik at flere velger å bosette seg her. Dette kommer til å kreve modige politikere, et ambisiøst næringsliv og gode offentlige tjenester ispedd god infrastruktur og framtidstro.

Hvorfor må innlandspolitikere være modigere enn andre politikere?

Det ser ut til at politiske beslutninger lokalt og regionalt har større betydning for utviklingen i distriktene enn i byene. Dette vil kreve modige politikere som ser at samarbeid med næringsliv, styrking av offentlige tjenester og attraktive og store fagmiljøer gir større gevinster enn det man eventuelt må ofre ved å beholde alt som det var. Modige politikere tør ta beslutninger for å skape endring uten at de har alle svarene. De modigste politikerne vinner kappløpet om innbyggerne. Den største feilen Hedmarks-politikerne kan gjøre er å tro at de ikke trenger å gjøre noe.

I vår region har vi en større andel mindre bedrifter enn i mange andre regioner. Dette avspeiler en stor mulighet og et potensial gitt at man er ambisiøs og ønsker å vokse. Det er de små og mellomstore bedriftene som er vekstmotorene i antall arbeidsplasser ikke de store konsernene, som i all hovedsak nedbemanner.

For å øke antall innbyggere i vår region er tilgang på arbeidsplasser sentral. Vi trenger flere ambisiøse næringslivsledere som våger å satse. Vi trenger næringsvennlige kommuner og rammer rundt arbeidslivet som ikke gjør arbeidsgiverrollen tung og vanskelig. Her har vi fått en bedre tilpasset arbeidsmiljølov til dagens arbeidsliv og næringslivet ser frem til Regjeringens lovede forenklingsarbeid.

Vi kan i noen grad kompensere for manglende arbeidsplasser i regionen med å pendle. Bedre veg og togforbindelser viktige for vår region. Både ut av og innad i regionen. Som et eksempel kan en firefelts motorveg rundt Mjøsa binde sammen Mjøsbyene (Elverum, Hamar, Lillehammer, Gjøvik) som en bo -og arbeidsregion og bli Norges 6. største by med over 100.000 arbeidsplasser. Det vil bli en viktig vekstmotor for Innlandet - ikke bare rundt Mjøsa, men også for omlandet. Antall arbeidsplasser innen ca. 45 minutter reisetid er avgjørende for befolkningsutviklingen.

For å opprettholde og øke innbyggertallet i en region må det være minimum 10.000 arbeidsplasser innen ca. 45 minutters reisevei. I alt for mange regioner i Hedmark er dette ikke tilfelle og en av grunnene til avfolking. Det er viktig å huske at for mange i Hedmark er pendling ut over en time ikke et alternativ. Mange kvinner jobber i yrker med bundet arbeidstid og tid brukt på arbeidsreiser er mer begrenset enn for menn i konsulentbransjen for å illustrere at dette slår ulikt ut - også kjønnsmessig. Alternativet for mange kvinner er derfor å flytte ut av regionen. Forlater kvinnene bygda følger mennene etter.

Oppland er mulighetenes fylke. Vi er rike på ressurser som er viktige i fremtiden. Vi produserer ren og bærekraftig energi. Vi er store produsenter av trygg mat. Vi er viktige leverandører av produkter fra skogen og dyktige fagarbeidere. Vi har unike fagmiljøer knyttet til en av fremtidens store utfordringer - cyber sikkerhet. Vi ligger tett på den raskest voksende regionen - Oslo. I tillegg er vi rett ved den viktigste porten ut i verden - Oslo Lufthavn Gardermoen.

Det er opp til oss å benytte oss av alle mulighetene og de fortrinn regionen har. Vi skal høste resultatene av modige politiske beslutninger som har gitt oss verdens beste offentlige tjenester skapt i et unikt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Vi skal fortsette å klippe snorer som resultat av politisk samhold og enighet om prioriteringer i veg og tog. Vi skal unne Oppland eller nabokommunen suksess fordi dette betyr mye for Hedmark eller egen kommune. Vi skal slutte med tellekanter langs fylkesgrensa fordi dette ikke bidrar til å vinne kappløpet om nye hedmarkinger.

Godt nytt 2015.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke