Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Et nobelt anliggende
Fredsprisen.

Publisert: 30.sep.2015 04:00
Oppdatert: 30.sep.2015 08:23

Geir Lundestad reflekterer 25 år som generalsekretær i Nobels Fredsinstitutt. Ikke helt uventet ble også dette et sted med behov for intern fredsmekling. Aps Thorbjørn Jaglands dager som leder var kommet til veis ende, heller ikke helt uventet. Dermed er det Høyres tur til å fronte årets fredspris, om komiteen ikke finner tiden moden for et selvransakelsens år og konsulterer sitt fredsprismandat.

Nasjonale politiske ståsteder og personlige motsetninger er dårlig ballast når verdens fredspris har et globalt ansvar for utvelgelsen av prisvinner. Det bør ikke utstedes en fredspris når det åpenbart ikke finnes et kandidatur som virkelig fortjener denne honnør. Automatisk programforpliktelse blir fort en institusjonell nedgradering med en sublim politisk agenda, om ikke en ren diskreditering av Nobels testamente.

Dette ble en grell virkelighet når Obama ble tildelt fredsprisen, kun etter noen måneder som president i USA og øverste leder for flere kriger. Et underliggende ønske om annerkjennelse fra det hvite hus, med et besøk i Oslo ble et internasjonalt sjokk for de som holdt Nobels fredspris som et uhildet politisk organ.

Bedre ble det ikke da Jagland presenterte EU som vinner i en tid hvor motsetninger og interne stridigheter raste for fullt i den europeiske union. For mange oppfattet som en personlighetserklæring fra en EU vennlig Jagland som leder av Europarådet.

For Nobelkomiteen ville det være en styrke om den valgte en etterrettelig stillhet og konsoliderte sin stilling som den ledende fredsprisutdeler i verden. Mo Ibrahim prisen for Afrikansk lederrolle ble nylig tildelt den avgående president i Namibia, Hifikepuney Pohamba. Siste gang utdelingen skjedde var i 2007, nettopp fordi det ikke var en leder som tilfredsstilte de etiske og formelle krav som prisen var bygget på.

La Mo Ibrahim prisen være et forbilde for Nobelkomiteen når det gjelder utvelgelse, ikke minst for å rette opp det frynsete og uklare ryktet som er skapt i det internasjonale miljø. Lundestads åpenhjertige bok bekrefter at tiden er moden for å gjenoppbygge en tapt prestisje for Nobels fredspris som et uhildet og etterrettelig organ.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke