15. sep
Hyttebygging: Planen for Lunkelia skal snart behandles.
 
Et nullutslippsfenomen?
Tidspunkt for politisk behandling av reguleringsplanen for Lunkelia nærmer seg.

Publisert: 25.jan.2017 15:58
Oppdatert: 25.jan.2017 16:34

Naturvernforbundet har helt siden kommuneplanen ble lagt, advart mot den raske og svært omfattende nedbygginga av fjellområdene i Ringsaker. I denne omgang dreier det seg altså om et nytt felt på 60 hytter øverst mot skoggrensa – i seg sjøl et stort inngrep. Naturvernforbundet reagerer på at tiltakshaver og rådmannen legger fram planen for formannskapet uten konsekvensutredning.

Loven krever at nye utbyggingsområder på mer enn 15 dekar skal utredes med hensyn på konsekvenser for miljø og samfunn. Kommunen dekker seg bak en overordna konsekvensutredning for all hyttebygging i fjellet som ble gjort i forbindelse med kommuneplanen. I denne er Lunkelia tilgodesett med to og en halv side.

Kommuneplanen åpner for 1145 nye hyttetomter fram mot 2025. Det mest presserende spørsmålet som bygging og bruk av 1145 nye fritidsboliger med strøm, vatn og kloakk reiser, er dette: Hvordan vil det virke inn på Ringsakers samlede klimagassutslipp? Vi ser at klimagassutslipp er nevnt én gang (i en parentes) i konsekvensutredningen, men uten at det på noen måte utdypes eller beregnes. Global oppvarming er et av vår tids største problemer, og bør ha en selvfølgelig plass i alle konsekvensutredninger. Naturvernforbundet mener at kommunen som arealmyndighet må ta ansvaret for klimagassutslipp som følger av egen arealpolitikk. Både allmennheten og de politikerne som skal ta beslutningene har krav på å få vite hvilke følger et bestemt vedtak vil få.

Det minste vi og politikerne må kreve, er at rådmannen sørger for en seriøs og faglig holdbar utredning av hvor mye klimagasser som følger av hver hytte bygd og brukt i Ringsakerfjellet gjennom hyttas levetid. Dersom en slik utredning viser at kommunens klimagassutslipp øker, må det gjøres rede for hvordan det kan bøtes på ved ulike tiltak for reduksjon på andre områder eller produksjon av ny fornybar energi. Gjennom klimaforliket har Stortinget (unntatt Fremskrittspartiet) forpliktet seg til å kutte norske klimagassutslipp fram mot et karbonnøytralt samfunn i 2050. Det er en forpliktelse som også Ringsaker må påta seg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke