hacklink
18. sep
FLAMME: Oljen ble brent.Foto: Reuters
 
Et olje-eventyr
Det var en gang, for om lag 400 millioner år siden, at Vårherre våknet en morgen i strålende humør der han betraket den blå, fine planeten sin.

Publisert: 01.apr.2016 04:00
Oppdatert: 01.apr.2016 10:01

Han tenkte på at en dag skulle han skape en skapning i sitt eget bilde (hva nå det måtte bety – kanskje med litt av den samme skaperevne og skaperglede som han selv hadde…). Han tenkte at jeg vil gi dem en gave så fin at de lever i begeistring og takknemlighet hele sine liv. Og det må forberedes i god tid.

Så lot Vårherre døde planter og dyr pakkes inn i store mengder fra landjorda og i havet lag på lag etter hvert under slam, sand og stein. Millioner av år gikk. Kontinenter forskjøv seg, steg opp av havet og forsvant i havet.

Så ble gaven ferdig. En seig, mørk væske som inneholdt alle slags stoffer og kunne brukes til nesten alt. Noen steder lå den nesten opp i dagen og var lett å få tak i. Andre steder under store havdyp. Og menneskene gledet seg. Vårherre lot menneskene sette navn på gaven. De kalte det «olje». De så snart mulighetene. De laget kjøretøyer, båter og fly. De reiste og koste seg. Livet ble enklere. De fikk maskiner som gjorde at de kunne produsere nok mat til alle mennesker på jorda. De laget plast, klær, medisiner og mye annet i petrokjemisk industri. De skjønte til og med at de kunne lage proteiner og mat av olja….

Menneskene hadde kunnskapen til å utnytte olja, men de manglet visdommen. De som fant olje, ble rike. Veldig rike. De ville ha rikdommen for seg selv. Og de ville ha mer. Rett nok fikk de fattige almisser. Men tanken på at også framtidige generasjoner skulle få av denne fantastiske ressursen for å dekke sine behov ville de ikke ta innover seg.

Olja ble brent, temperaturen på jorda økte, havnivået steg, permafrosten og pol-isen smeltet og det ble ulevelig for andre mennesker på jorda. Men de ville ikke innse at de måtte slutte å brenne olja. De ville bare fortsette å kjøre sine biler og ta sine flyturer. De ville bygge nye motorveger og nye kjøpesentre….

Vårherre så at hans skaperverk led under menneskenes grådighet. Da gråt han, og angret at han hadde gitt menneskene olja.

Et eventyr er en litterær sjanger som ikke gjør krav på å bli trodd. Den har sin opprinnelse i muntlig tradisjon og således ukjent forfatter, og ble hovedsakelig brukt til å underholde og veilede barna og de unge i forhold til viktige verdier for livet. Jeg vil ikke påberope meg å ha vært tilstede i Vårherres hode og hjerte verken nå eller for 400 millioner år siden, men synes sjangeren var velegnet for å formidle viktige verdivalg vi står overfor.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke