hacklink
18. sep
 
Et oppbrukt sykehus-forslag

Publisert: 24.apr.2017 22:46
Oppdatert: 24.apr.2017 23:56

Rådmannen i Hamar gjør seg selvfølgelig populær blant noen ved å innstille på at nytt hovedsykehus skal bygges i Hamar og ikke ved Mjøsbrua. Underforstått har han antakelig ikke tro på at det blir noe felles spesialistsykehus for Innlandet ved Mjøsbrua. Og da tenker han nytt akuttsykehus for Hedmark i Hamar.

Problemet med et slik forslag nå er at det var nettopp det vi jobbet for i perioden 2005-2008. Vi, i denne sammenheng, er blant andre sykehusaksjonen i Hamarregionen som ble «oppnevnt» av ordfører Einar Busterud 20. juni 2005. Vi skulle jobbe for nytt sykehus her i Hamar-området. Og den flotte planen for nytt, ganske stort, sykehus på Sanderud var langt kommet da Helse Sør-Øst 8. desember 2008 stoppet det hele uten spesiell begrunnelse. Det er det samme regionale helseforetaket Helse Sør-Øst som fortsatt styrer utviklingen av ny sykehusstruktur, og som fra 2010 både aksepterte og ga føringer til styret for Sykehuset Innlandet (SI) om planlegging av hovedsykehus for hele innlandet.

I perioden etter 2010 er det gjennomført flere høringer der alle aktuelle instanser i Innlandet er blitt hørt. I 2014 fikk styret for SI klarsignal fra Helse Sør-Øst for å «gå videre» i plan-leggingen. Selv om det hersket ulike syn på mangt og mye, var det enighet i regionrådet for Hamarregionen (Hamar, Stange, Løten og Ringsaker) om at hovedsykehus ved Mjøsbrua ville være god løsning for Innlandet.

Og den enigheten har vært gjeldende helt til nå. Det samme regionrådet har ønsket at vi, deres egen sykehusaksjon, skulle fortsette å jobbe lojalt for å realisere hovedsykehuset ved Mjøsbrua. Både ordfører Morten Aspeli i sin periode, og ikke minst ordfører Einar Busterud har poengtert viktigheten av at noen «ikke-politikere» engasjerer seg opp mot styret for SI og overfor folket i regionen vår.

At et slik forslag som det forliggende virkelig skal realitetsbehandles i Hamar kommunestyre 26. april er nesten ikke til å tro. Så mye mer redelig det ville vært å kunngjøre for noen år siden «at dette har vi ikke noe tro på, og vil ikke støtte det». Men bare måneder før sju års ressurskrevende utviklingsarbeid når en milepæl, velger i stedet «innlandshovedstadens» rådmann å skjære helt ut.

Og det er selvfølgelig lov – det er bare det at i denne sammenheng er ikke Hamar en hvilken som helst kommune. Tvert i mot tror vi at det betyr noe hva Hamar velger å gå foran med. Vi forstår veldig godt at dette utspillet må skape forundring, skuffelse og antakelig forsterket «motvind» blant mange politikere.

Sykehusaksjonen i Hamarregionen

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke