17. sep
 
Et robust lokal- demokrati
Mange kommuner er i gang med utredninger om framtidig struktur og skal levere fra seg minst to alternativer.

Det ene kan være å fortsette som egen kommune. Men denne muligheten berøres lite av ivrige pådrivere for prosessen. Snarere er det skapt en myte om at «vi» må hive oss på, før vi blir tvunget inn. Det stemmer ikke. Stortinget har i dag knapt noe flertall for bruk av tvang. Høstens kommunevalg kan komme til å svekke tvangskreftene ennå mer.

Vi savner momenter fra Regjeringa om hva den mener med «robuste» kommuner, og hvilke oppgaver det er tenkt at kommunene skal ha i framtida, som de ikke har i dag. Når skal det avsløres? En utfordring i Hedmark er avstander, kommuner som er store i areal, men med få innbyggere. Det gir dessuten utfordringer i forhold til politikk og demokrati.

Nærheten til politikerne blir mindre. Muligheten for å bli hørt og sett både blant politikere og befolkning blir utfordrende. Bare i Hedmark alene vil det kunne bli mer enn 200 lokalpolitikere færre, og ennå flere avgjørelser delegert til rådmenn, administrasjon og Staten ved Fylkesmannen.

Kommunesammenslåing vil føre til mer sentralisering av tjenestetilbud som skoler og helseinstitusjoner, slik vi ser det. Det blir større avstander for barn og ungdom for å komme til skole og aktiviteter. Eldre må antakelig flytte lengre for å få institusjonsplass?

Mange spennende arbeidsplasser vil følge det nye kommunesenteret. Lengre avstander til disse arbeidsplassene vil føre til større utfordringer med å få folk til å bli. Kommunens innbyggere må sikres gode tjenester og tilbud i lokalmiljøet, nærhet til tjenester.

Kan den nye storkommunen stå inne for det når hverdagen kommer og budsjettene må kuttes? I det hele tatt; det finnes mange storkommuner allerede i dag. Kjennetegnes de ved at de har et suverent bedre tjenestetilbud enn mindre kommuner?

Hver og en innbygger må få anledning til å engasjere seg i spørsmålet om framtidig kommuneordning. Det må være en åpen og demokratisk prosess. Ja til kommunesammenslåing må forutsette at kommunestyret tør å be om velgernes råd i ei folkeavstemning. – Og er ydmyke nok til å følge rådet

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke