hacklink
18. sep
 
Et spørsmål om sunn fornuft

0
Publisert: 05.des.2015 04:00
Oppdatert: 05.des.2015 03:59

Det er mange gode og tankevekkende leserinnlegg i HA. Og så er det noen som provoserer, i den grad at man til slutt får en uimotståelig trang til å skrive et tilsvar. Personlig blir jeg virkelig frustrert over diverse innlegg som prøver å så tvil om det finnes menneskeskapte klimaendringer.

Jeg ønsker her overhodet ikke å rote meg inn i en diskusjon om vitenskapelige fakta. Til det har jeg ikke kompetanse eller relevant utdanning. Men enhver vanlig samfunnsengasjert borger kan nok trygt stole på informasjonen fra FNs klimapanel og så å si samtlige seriøse aktører innen politikk og vitenskap: klimaet er i unaturlig rask endring og det skyldes enorme CO2-utslipp i atmosfæren.

For de som ønsker kilder og dokumentasjon er det alltids mulig å google myter og fakta om klima, for eksempel så har meteorologisk institutt en fin oversikt på sine nettsider.

Vi kan fortsatt bremse utslippene og dermed bidra til å unngå de verste katastrofescenariene. Realitetene er allikevel sterk kost. Mange av HA-leserne finner kanskje trøst i klimaskeptikernes skråsikre innvendinger mot det de kaller klimabløffen, og mene at det er bra med en viss skepsis til «dessa eksperta». Men: også vanlig sunt bondevett taler da for en miljøvennlig livsstil. Sløsing er ikke bra, og har aldri vært det.

Det strider i hvert fall mot sunn fornuft at hver enkeltperson bruker stadig mer av jordas ressurser samtidig som antall mennesker på kloden øker kraftig. Sunn fornuft må da være å bruke energi, mat og vann på en bærekraftig måte? Ikke kaste mat. Spare på strømmen. Spise sesongens lokale råvarer (hvis du ikke har mulighet til å ha kjøkkenhage, hva med en andel på et lokalt gårdsbruk?). Sortere søppel. Kjøpe kvalitet, unngå bruk og kast. Unngå unødvendig bilkjøring og lange flyturer. Spise litt mindre kjøtt. Mye av dette var selvfølgeligheter her til lands for noen få tiår siden.

Tiltakene over høres kanskje ut som småtterier, men det får stor positiv effekt dersom millioner av mennesker gjør nettopp slike små endringer. Den virkelig gode nyheten er at mange av disse tingene på ulike måter også bidrar til økt livskvalitet, bedre helse og bedre privatøkonomi! What’s not to like?

Det er heldigvis ikke for sent, og vi har alle et valg. Sånn som jeg ser det, handler det om å vise respekt og å ta hensyn. Vise respekt for naturen, vise respekt for generasjonene som har levd sine nøysomme liv før oss, og ta hensyn til våre barn og barnebarn.

Ådalsbruk

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke