17. sep
 
Et tilbakeblikk

Publisert: 11.nov.2016 16:08
Oppdatert: 11.nov.2016 17:56

Et lite tilbakeblikk til den tida da Løten lensmannskontor besto av lensmann, en lensmannsfullmektig, minst to lensmannsbetjenter, pluss en sivil ansatt, og ett lite eksempel på forskjellen på før og nå: På Løten stasjon hadde vi et lite rom der bussjåførene kunne legge inn gods de hadde med seg til mottakere i Løten.

En ettermiddag satte en sjåfør inn ei motorsag til en mottaker i Skogbygda. Kort tid etterpå oppdaget jeg at saga var borte, uten at noen hadde kontaktet meg. Dette gjorde meg litt mistenksom, så jeg ringte sjåføren på skogbygdabussen, som ofte tok med seg varer som skulle i den retningen, og jeg ringte mottaker, men ingen av dem hadde hentet saga.

Det gjorde meg enda mer mistenksom, så jeg ringte lensmannskontoret, men ettersom det var sent på eftan, var kontoret stengt, men jeg ble koblet direkte gjennom til vakthavende betjent, som akkurat den dagen var Arild Søby, og tro meg eller ei, mindre enn en halv time senere var saga tilbake på Løten stasjon.

Godt politiarbeid, ja vel, men det viktigste var nok Søbys lokalkunnskap. han var født og oppvokst i Løten, og hadde stort sett tjenestegjort på det lokale lensmannskontoret. Han var lommekjent i hele bygda og kjente godt som hver eneste løtensokning, og naturlig nok kjente han kanskje ekstra godt de ytterst få litt lurvete individer som oppholdt seg i bygda på den tida. Etter å ha hørt min mistanke om tyveri, satte Arild seg i bilen, og ved inngangen til det første huset han besøkte, sto ei motorsag. På håndtaket satt en hyssing og en flik av en tydelig avrevet adresselapp. Arild fikk kontakt med tyven, som pent måtte levere fra seg saga, som ble tatt med til stasjonen, og utlevert til rettmessig mottaker.

Men det var da det, og itte nå. Hadde det vært idag, hadde vi aldri sett noe mer til den saga. I dag skal godt som alt politi i innlandet, fra Kvikne til Vang i Valdres, og til Lesja, Lom og Skjåk, organiseres fra Hamar, og godt som alt av lokalt politi og lensmannskontor skal legges ned og sentraliseres. Dermed er det nye flotte politihuset på Hamar altfor lite, og politimesteren har allerede vært ute for å leie 50 kontorplasser til sine medarbeidere, og hvor mye koster ikke bare det.

De ansvarlige politikerne hevder hardnakket at dette skal gi en mye bedre polititjeneste for den lokale befolkningen rundt omkring. Hvor mye skolegang må en ha for å forstå dette, eller for å si det på en annen måte, hvor dumme er alle vi, og det er de fleste av oss, som ikke forstår det. Er det rart at det blir mer og mer av det som kalles politikerforakt, og er det rart at valgdeltakelsen blir mindre og mindre for hvert eneste valg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke