Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Opplag: Vinteropplaget for båter på Tjuvholmen.Foto: HA-ARKIV
 
Et være eller ikke være for båtmiljøet på Tjuvholmen
I HA 21. juni kunne vi lese ordføreren i Hamar si at «båtopplaget må flyttes» på grunn av hotellplanene på Tjuvholmen.

Publisert: 16.nov.2017 15:04
Oppdatert: 16.nov.2017 15:11

Parkeringsplassen, som ligger inn til småbåthavna, har i alle år vært brukt som vinteropplagsplass, med heisrampe og mastekran. Undertegnede var formann i Hamar Seilforening forrige gang båtopplaget ble vedtatt avviklet, og må si at båtforeningene sitter igjen med svært blandede erfaringer fra hvordan vi ble behandlet av kommunen under daværende «opplagsraid».

I 2003 vedtok By- og bygdelista at båtopplaget på Tjuvholmen måtte bort. I strandsoneplanen gikk man inn for at parkeringsplassen skulle beplantes med rekker av trær og at området skulle få en parkliknende utforming. Imidlertid viste det seg at både landskapsarkitektfirmaet Feste, som skulle stå for utformingen, og kommunen, hadde svært begrenset kunnskap om småbåthavner. For dem var det tydelig at det kun var en «parkeringsplass» for båter, et vannområde, og ikke et tilhørende landområde for opplag og vedlikehold. (Se mitt innlegg i HA 31. januar 2006.)

Verken landskapsarkitektfirmaet, daværende rådmann, overlandskapsarkitekt, eller overgartner kunne svare på spørsmålet: Hvor skal opplagsplassen ligge? Svar: Den må ligge i tilknytning til selve båthavnsområdet. Båtmiljøet har Mjøsa som rekreasjons- og idrettsområde, og ber kun om et mindre landområde for opplag i vinterhalvåret.

At en småbåthavn både består av et sjøanlegg og et landanlegg sitter tydeligvis langt inne hos både politikere og forvaltere, spesielt når det blir snakk om parkmessig regulering. Det kan man lese i HA lørdag 11. november: Brumunddal båtforening mister vinterlagringsplassen i båthavna fordi den nye strandparken vil legge beslag på dagens opplagsplass. Klage rettet til Fylkesmannen er blitt avvist.

Hvor båtene skal fraktes bryr tydeligvis kommunen og Fylkesmannen seg lite om. Uten opplagsområde i tilknytning, er en småbåthavn ubrukelig. Hamar båtforening og Hamar seilforening må kreve å bli en part i reguleringsarbeidet dersom hotellet skal bygges. Hamar kommune etablerte en kunstig øy i Mjøsa da friluftsanlegget på Koigen ble anlagt, så det burde ikke være umulig å fylle ut en del av Tjuvholmen for en vinteropplagsplass som ikke er til sjenanse for hotellet.

Rådmannen må komme i dialog med båtforeningene, og det første spørsmålet han bør stille er det som aldri ble stilt i forrige runde: Hvor bør opplagsplassen ligge?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke