17. sep
 
Et viktig verktøy

Publisert: 07.mar.2018 15:34
Oppdatert: 08.mar.2018 10:12

EU og EØS er et viktig verktøy for å fremme likestilling og likeverd på Hedmarken. For å oppnå full likestilling mellom kvinner og menn må kampen utkjempes både lokalt, nasjonalt og på europeisk nivå.

EUs verdigrunnlag er ikke-diskriminering. Prinsippet om likestilling mellom menn og kvinner på arbeidsplassen ble nedfelt allerede i Romatraktaten i 1957, og var i sin tid den første EU-lovgivning med sosial utforming. EU har gjennom flere år utarbeidet omfattende regelverk for likebehandling av menn og kvinner. EUs regelverk danner grunnmuren for vår egen likestillings- og diskrimineringslov.

Ved å benytte oss av både EUs lovgivning og EØS-avtalen, har Norge klart å komme ett godt stykke på veien mot full likestilling. Blant annet har vi styrket diskrimineringsvernet mot gravide på arbeidsplassen, og vi har styrket deltidsarbeideres rettigheter.

Likestillingsprinsippet skal gjelde like mye for begge kjønn. Et eksempel er tiltaket om foreldrepermisjon. Et tiltak ment for å likestille menn og kvinner ikke bare på arbeidsplassen, men også i hjemmet. Ifølge EFTAs overvåkningsorgan, hevdes det at Norge diskriminerer fedre med ordningen om opptjening av rettigheter til å ta ut foreldrepermisjon.

Fortsatt er det slik at betydelig flere kvinner enn menn jobber deltid. Og dessverre, selv 61 år etter Romatraktaten, er ikke lik lønn for likt arbeid en realitet. I fjor rapporterte Hamar Arbeiderblad at kvinner i regionen fortsatt ligger lavere i lønn enn menn i lik stilling. En annen bekymring er en synkende andel av kvinner på ledernivå i flere av kommunene i Hedmark.

Dette understreker at kampen for likestilling må skje parallelt på flere arenaer. Gjennom lønnsforhandlinger, i rekrutteringsprosesser, på arbeidsplassen, i kommunen, i lokalpolitikken, på Stortinget og i EUs institusjoner. EUs regelverk vedtas langt fra oss i Norge, men de sikrer rettighetene til flere millioner kvinner og menn over det europeiske kontinentet. Det er opp til oss å hevde dem.

Gratulerer med kvinnedagen.

Leder Europabevegelsen i Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke