Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
STORHAMAR HOCKEY GJORDET DET: Jeg vil anbefale det nye styret i Storhamar Håndball å følge samme metode som Storhamar Hockey gjorde ved snuoperasjon før og i sesongen 2014/2015. Slike grep skaper optimisme og gjenoppretter tillit, skriver artikkelforfatteren . Foto: Trond Lillebo
 
Etikk og moral i idretten
SANNHETEN: Etter fire år med trenering av delingen mellom bredde og elite, og et årsmøte som ble gjennomført flere måneder på overtid, kom omsider sannheten om den økonomiske situasjonen i Storhamar Håndball for dagen.

0
Publisert: 31.jul.2015 04:00
Oppdatert: 31.jul.2015 06:56

Senest i april ble kommunen informert om et forventet overskudd på ca. 160.000 kroner for 2014. En drøy måned senere kom det fram at klubben hadde et driftsunderskudd på en drøy million. Klubben manglet fullstendig oversikt og styring.

Det er prisverdig at det nye styret tar sannheten innover seg og vil bygge noe mer solid og varig enn et luftslott. Jeg ønsker dem selvfølgelig lykke til.

Jeg blir imidlertid skuffet når regningen for dette nok en gang skal sendes over til kommunekassa. Jeg vil anbefale det nye styret i Storhamar Håndball å følge samme metode som Storhamar Hockey gjorde ved sin snuoperasjon før og i sesongen 2014/2015. Slike grep skaper optimisme og gjenoppretter tillit. Når noen idrettslag gang på gang bruker kommunen til å finansiere sine feilbudsjetteringer og luftslott, reiser det noen grunnleggende spørsmål om etikk og moral.

Jeg har lang fartstid som tillitsvalgt i noen av kommunens største idrettslag/foreninger og i den forbindelse ser jeg den store forskjellen i respekten for egen økonomikontroll og egne vedtatte budsjetter.

Et budsjett er en oppstilling over forventede inntekter og kostnader for en virksomhet eller organisasjon i løpet av et år. Budsjettet er et planlagt eller forventet regnskap for neste budsjettperiode. Budsjett er en plan for anskaffelse og anvendelse av ressurser, samtidig som det er et viktig kontroll- og oppfølgingsverktøy i virksomhetens økonomistyring.

Særlig den siste setningen har alltid vært rotfestet i de klubbene jeg kjenner best fra innsi-den.

Jeg har vært med i politikken så lenge at jeg var kommunestyremedlem den gangen det hele begynte. Det var i 1992, og Ham- Kam, som helt fra stiftelsen av klubben hadde vært prototypen på dugnad og soliditet, var kommet i et økonomisk uføre og fikk et knapt flertall for at Hamar kommune kjøpte Briskeby. HamKam ble midlertidig reddet, men solgte sjela si den kvelden.

Senere har snøballen rullet slik at tre idrettslag bare i perioden 2006–2014 har mottatt over 20 millioner kroner i støtte/ettergivelse osv. på grunn av manglende moral og kompetanse. I tillegg har de drevet elitesatsing med bredde (yngres) og kommunen som hovedsponsorer.

Ordføreren innførte nettopp en ny økonomisk lov «Lex Aspeli» som sier at:

«Dersom debitor ikke vil betale, så kan kreditor bare avskrive dette, da det er penger man ikke skal ut med, men heller ikke får inn».

Skattebetalerne i Hamar jubler nok over dette!

Hva tenker så de idrettslag og foreninger som sjelden eller aldri henvender seg til kommunen for å få penger til å rette opp egne feilgrep?

Det er det siste tiåret investert over 360 millioner i nye idrettsanlegg (i tillegg til Ankerskogen). Hva er samlet husleie og kommunale subsidier for disse anleggene? Det er ca. 60 idrettslag i Hammar kommune. Aldri har rammebetingelsene vært mer ulike – både mellom klubber beliggende i gamle Vang og Hamar og innad i Hamar.

Jeg kunne nevnt mange idrettslag og foreninger som med god grunn kan føle seg forfor-delt, men her de tre jeg kjenner best:

Vang Skiløperforening med over 1.000 medlemmer innen langrenn, hopp, alpint og sykkel. Vang Jakt- og Fiskeforening med ca. 800 medlemmer og 12 aktive utvalg. Fotballaget Fart. En klubb med ca. 700 medlemmer og uttalt satsing på bredde og damefotball.

Har disse tre klubbene, til tross for formidable investeringer, sendt regningene sine til Hamar kommune i forventning om at de skal bli dekket, eller latt være å betale kommunale avgifter/skatter og hall-leie for så å søke om å få slippe? Dere vet svaret. Vi må komme dit i Hamar kommune at våre idrettslags sportslige ambisjoner aldri må overstige økonomisk evne og administrativ kompetanse. Her har visse klubber, også idrettsråd og idrettskrets et godt stykke vei å gå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke