16. sep
MEDIEHUS: Avisene i innlandet i ett mediehus?
GRAFIKK: Jorun U. Refsahl (copyright) Kartagenda/Statens Kartverk
 
Ett aviskonsern i innlandet?
Spørsmål om å slå sammen avisene i Hedmark og Oppland kan være aktuelt om en stund. Ikke bra.

Publisert: 15.sep.2015 04:00
Oppdatert: 15.sep.2015 13:08

Resultatet blir nok en gang rasjonalisering - denne gangen redaksjonene og journalistene. I dag leverer disse stoff som er lokalt og bevarer særpreget for den enkelte avis. I neste omgang blir det helt sikkert en felles redaksjon for alle, hvor journalistene benyttes til å levere stoff til alle sammen.

Vi har eksempler på det i dag blant annet eieren av Dagbladet - Egmont som vil rasjonalisere og sentralisere og bruke de ansatte på alle «plattformer» i avishusene - om det er papir eller om det digitale utgaver.

Det blir veldig lite spennende å lese de forskjellige avisene med felles stoff. Dette har jo vært prøvd før her i Hedmark. Østlendingen satsa sterkt på Hamar Dagblad med felles stoff og «litt» lokalstoff. Det ble ingen suksess.

Edda Media kjøpte opp en rekke «borgerlige» aviser for en del år tilbake og døpte om eierselskapet til Orkla Media med styreformann Stein Erik Hagen. For ni år siden solgte han avisdelen til engelske Mecom mot sterke protester. Kapitalen ved Hagen og Orkla seiret.

Det ble ingen suksess for de britiske eierne. Bare tømte selskapet for kapital. Etter noen får år ble de norske avisene til salgs igjen og A-pressen kjøpte dem. Det ble mye trøbbel med konkurransetilsynet. A-pressen ble til A-media med blant andre Telenor og LO som fortatte eiere. Nå vil Telenor og LO selge seg ned.

Merkelig at LO ønsker en slik løsning. Telenor derimot er etter hvert blitt så «privatisert» at deres holdning og ønske kan jeg skjønne. De er jo mer opptatt av den tredje verden enn å få opp tilliten fra kundene her hjemme.

Tilbake til LO: - La fagforeningene og forbundene kjøpe opp Telenors aksjepost og behold deres aksjeportefølje i A-media.

Konsernledelsen i A-media (som er langt unna grunnholdningene for A-pressens tanker da de etablerte selskapet) tenker som jeg har oppfattet - avisdrift med minst mulig ansatte - og mest mulig data og automatikk. Ønsket er å ha vikarer som stepper inn ved behov.

Det spørs om kundene/abonnentene blir happy med papirutgaven HA-Østlendingen-GD-Oppland Arbeiderblad og kanskje enda flere innlandsaviser. Jeg tror ikke det. Opplagene har for så vidt stupt lenge - men med en sånn løsning raser det nok enda fortere utfor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke