17. sep
Arbeiderpartiet: Hvor går Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet?
 
Etter valget: Hvor går Ap?
Valget er over, og forventet seier uteble. Ledelsen mente at de ikke hadde vært dyktige nok til å få fram sitt budskap. Programmet var bra, og organisasjonen sto på. Vi fikk høre at partiet sto samlet, og skulle komme sterkt tilbake. Samlet?

Publisert: 06.feb.2018 16:36
Oppdatert: 06.feb.2018 16:36

Valgkampen var elitepreget. Sjefen var høyt og lavt, men hvor var folket?

Regional/lokalnivået og AUF delte ut roser, men var ellers ikke særlig synlige. Kanskje de ikke var sikre på hva de gikk til valg på?

Så kom Martin Kolberg på banen og sa at det var krise i partiet. Så kom #metoo og bestemte agendaen de neste ukene. Det måtte ryddes før en igjen kunne arbeide med politikken.

Programmet slår fast:

· Alle har krav på en trygg arbeidshverdag, og Ap er i front i kampen mot sosial dumping og arbeidslivkriminalitet.

· Flere boliger, men markedet skal styre. (Er spekulasjon OK?)

· Rettferdig skattesystem. (Har vi det når utenlandske selskaper som tjener mye penger i Norge slipper unna skatten, og noen av våre rikeste benytter skatteparadiser for lure seg unna sine plikter?)

· Sterkt offentlig eierskap med kontroll over naturressurser, infrastruktur og viktig industri.

Nå gjelder det el-kraften. Regjeringen har gått inn for tilslutning til ACER. Høyre sier at det kan gjøre kraften vår 1-2 øre dyrere pr. kwh, mens Terje Søviknes tror på 6-7 øre mer. (Ca 30 prosent). Hva skal vi tro? Representanter for vår kraftkrevende industri liker ikke tanken. Jusprofessor E. Smith har advart mot de lovmessige sider av saken. Arbeiderpartiet er «positivt avventende».

Har noen registrert at Ap har gått til angrep på skattesnyteriet? Jeg hørte fra to personer som reagerte da det ble kjent at ca. 28 milliarder skattekroner gikk tapt: Eva Joly, som kjemper denne kampen i EU-systemet, og Petter Stordalen som mente at snyteriet ødela for fair konkurranse. Jonas Gahr Støre burde ha vært i front. Og når så vi ham fremst i kampen mot velferdsprofitører og andre som har anbragt sine sugerør dypt i statskassa, og beriket seg på bruk av underbetalt arbeidskraft i «fri flyt»?

Støre er tilhenger av norsk EU-medlemskap. Da EU-kampene sto på mente mange med han at vi måtte skaffe oss innflytelse via medlemsskap. Mitt bilde av EU i dag er et markedsstyrt system som legger til rette for de sterkeste private interessene vi kjenner. Det gjør ikke Aps program hvis jeg har forstått det.

Vi har hatt to folkeavstemminger om vårt forhold til EU, med samme resultat.

Elefanten i Støres tenkeboks er kanskje EU? Nå må han innse hva folket vil. Går han motsatt veg, skal han ikke vinne valg. Metoden med å glømme er oppbrukt av partilederne i regjeringen. Da er vel løsningen for Ap enten å skifte program eller å skifte leder.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke