17. sep
 
Etterlot sterke inntrykk
Sykehuskonferansen.

Sykehuset Innlandet har nylig hatt perspektivkonferanse med fokus på fremtiden. Vi fulgte denne på nett-TV.

Gaza-lege i kirurgi Erik Fosse viste hvordan vi er midt inne i en teknologisk revolusjon i helsevesenet. Den teknologiske utviklingen fører til stadig bedre, mer effektiv og mer skånsom behandling, men krever høyspesialiserte team bestående av både helsepersonell og teknologer. «Teambehandling» er fremtiden, og det krever samlokalisering.

Det vil ikke være mulig for dagens sykehus rundt Mjøsa å henge med i utviklingen. Han poengterte at det ikke vil være politikere eller byråkrater som bestemmer fremtidens sykehusstruktur, men høyteknologien. Han viste også til hvordan moderne teknologi også gjør det mulig å desentralisere behandling ut til lokalmedisinske sentre, eller til pasientens hjem.

Direktør ved det nye Østfoldsykehuset hadde samme budskap: avanserte akuttfunksjoner bør samles, hvis ikke blir befolkningen taperne. Sykehuset skal starte med såkalt «blodproppfisking» ved hjerneslag, fordi spesialistene nå er samlet. En slik mulighet bør vi også få. Med dagens struktur er det umulig.

Fagdirektør i SI, Toril Kolås, fortalte at man på innlandet hver eneste natt har over 100 leger på vakt. Dette binder opp dyre legetimer i passiv vaktfunksjon og fører til mangel på leger på dagtid.

Ortoped og styremedlem i SI Ove Talsnes hadde innlegg om «nærhet». Nærmeste sykehus er ofte ikke er nærsykehuset i praksis. Feiler det deg noe nevrologisk må du til Lillehammer. Kreft ofte til Gjøvik. Kompliserte ryggproblemer til Elverum. Prostataproblemer til Hamar. Øre-nese-halssykdommer til Gjøvik. Øyeskader til Elverum. Syke barn på Gjøvik må til Lillehammer. Sprekker hovedpulsåra på Lillehammer er «nærsykehuset» Hamar.

Anestesilege og luftambulanselege Dag Frode Kjernlie viste hvordan ambulansetjenesten har gjennomgått en rivende utvikling og at flere behandlingstiltak flyttes til ambulansene. Avstanden til «nærsykehuset» blir mindre viktig. Her teller nærhet til prehospitale tjenester. Nesten alle disse pasientene blir nå fraktet til Oslo/Trondheim for utblokking. Han viste til at Helse-Sørøst har uttrykt at vi kan få denne tidskritiske behandlingsmuligheten til Innlandet (PCI-senter), under den klare forutsetning av at vi samler kreftene.

For hjerneslagpasienter går utviklingen i samme retning, men nærhet til CT er foreløpig viktig. Stadig flere av hjerneslagpasientene må imidlertid raskt til Oslo. Man bør få CT ved de lokalmedisinske sentrene i Oppland. Siden både hjerteinfarktpasienter, hjerneslagpasienter og traumepasienter raskt må videretransporteres til Oslo, poengterte han viktigheten av å få en ny luftambulansebase i mjøsområdet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke