Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Europa trenger Hedmarks-bonden

Publisert: 09.jun.2017 16:48
Oppdatert: 09.jun.2017 16:48

Kjøttforbruket vårt må halveres innen 2030, skal klimamålene nås. Hva skal norske bønder da gjøre?

Vi ser to muligheter: 1. Produsere mer korn, poteter og belgvekster på bekostning av kjøtt. 2. Eksportere kjøtt. Det industrielle europeiske landbruket skaper problemer. I Danmark er MRSA-epidemien blant griser ute av kontroll. Kjøttferasen Belgisk Blå er en genetisk og dyrevelferdsmessig katastrofe. Skyhøy bruk av antibiotika bidrar til resistente bakterier.

Norske bønder har bedre forutsetninger for å produsere rent og økologisk: Rikelig med regn gir lite behov for kunstig vanning. Vinterkulde gir færre skadedyr og mindre behov for sprøytemidler. Topografi og jordsmonn gir mindre erosjon. Vi har bedre dyrevelferd, bruker mindre antibiotika og har store beitearealer som kan tas i bruk. Vi kan produsere kjøtt basert hovedsakelig på eget gras.

Å gjøre kjøtt-produksjonen avhengig av brasiliansk soya, slik som i dag, passer dårlig inn i dette grønne bildet. Soya må erstattes, for eksempel med alger. Alger kan kanskje også minske metanutslipp fra dyras fordøyelse. I tillegg må markedsføringen flyttes geografisk. I stedet for å kjempe for å opprettholde andelen av kjøtt på norske tallerkener, bør norsk kjøtt og landbruk markedsføres ute i Europa. Markedsføres som et trygt, antibiotikafritt (nesten) og mindre miljøskadelig alternativ til et kriserammet europeisk landbruk.

Men er ikke prisen på norsk kjøtt for høy? Svaret er at skal EU nå klimamålene innenfor landbruk, må utslippene kraftig ned. Eneste realistiske mulighet er å redusere kjøttproduksjonen med økt pris som følge. Forskjellen mellom norsk og europeisk kjøtt-pris vil minske.

Utopisk dette? Nei, store endringer må til om norsk mat skal overleve i et lavutslippssamfunn. Verken nordmenn eller EU-borgere kan sette til livs like mye kjøtt som nå. I et Europa der kjøttprisen går opp, kan rent Hedmarks-kjøtt havne også i øko-kresne tyske ganer.

konstituert leder i Framtiden i våre hender

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke