17. sep
VENTER: Syriske migranter venter på å bli registrert i en leir etter å ha krysset grensen mellom Serbia og Ungarn. Europa sliter med å takle strømmen av flyktninger, og flere eksperter tror en ny asyl- og innvandringspolitikk presser seg fram. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB scanpix
 
Europas samvittighet på tyske skuldre
Tyskland står for mange fram som Europas moralske fyrtårn i flyktningkrisen, men nekter å ta ansvaret alene.

Publisert: 01.sep.2015 13:44
Oppdatert: 01.sep.2015 13:50

Hvor lenge vil Europa bli sittende og se på at tusener av flyktninger drukner i Middelhavet eller kveles i lastebiler på vei oppover kontinentet?

Helt til Tyskland bestemmer seg for å gjøre noe, ser det ut til.

Merkel varslet nylig at Tyskland ikke lenger vil sende syrere tilbake til første ankomstland i Europa, slik Dublin-avtalen legger opp til. Det førsteamanuensis Ole Letnes kaller en slags sivil ulydighet på nasjonalt nivå, kan nå bety at Europas asyl- og innvandringspolitikk legges om.

Også her til lands krever KrF og SV at regjeringen stanser Dublin-returer av syrere.

Merkel tvinger de andre EU-landene til å se at avtalen ikke fungerer i praksis, ifølge den britiske professoren Roger Zetter.

Trusler og raseri

Tyskland føler en historisk forpliktelse til å hjelpe mennesker i nød og har satt i gang en nasjonal dugnad, ifølge Letnes fra Universitetet i Agder.

Tyskland venter at 800.000 mennesker vil søke asyl i landet i år. Med sin Dublin-beslutning legger landet et enormt press på andre EU-land. Merkel hamrer budskapet inn ved å slå fast at Schengen-avtalen, som fjerner Europas grenser, vil være truet hvis ikke flere europeiske land åpner døren. Å gjeninnføre grensekontroll vil være et politisk nederlag for EU og bety store kostnader for land, bedrifter og forbrukere.

Men foreløpig vokser splittelsen mellom de som vil og de som ikke vil bidra, noe Ungarns grensegjerde mot Serbia er blitt selve symbolet på.

Felles front

Slovakia håper landet sammen med Polen, Tsjekkia og Ungarn fredag kan bli enig om en felles holdning som innebærer at de sier nei til EU-kvoter for fordeling av flyktninger.

Slovakias statsminister Robert Fico sier han ikke vil våkne opp en dag og ha fått 100.000 mennesker fra den arabiske verden inn i landet.

At sentraleuropeiske land nekter å bidra, oppfattes av mange i Tyskland som historieløst. For 25 år siden var de selv stengt inne bak et jernteppe. Takket være politisk og økonomisk innsats fra vest er de nå en del av et demokratisk, europeisk fellesskap.

Østerrike krever kutt i EU-støtten til land om ikke vil bidra, og Frankrike kaller sentraleuropeernes holdning skandaløs. Også Italia, som har tatt imot 110.000 flyktninger hittil i år, er rasende.

Kan bli endret

Over halvparten av de 340.000 som har kommet til Europa i år, er på flukt fra borgerkrigen i Syria, kaos i Irak og Afghanistan eller autoritære Eritrea. Alt tyder på at både krisene og dermed flyktningstrømmene vil fortsette i overskuelig fremtid.

EUs innenriksministere skal på et møte 14. september finne ut hvordan de skal takle en tragedie som hver eneste dag krever nye liv.

Mange innspill ligger på bordet. Noen tar til orde for at det må etableres lovlige veier inn til Europa, for å slippe den livsfarlige ferden over Middelhavet. Andre mener Dublin-avtalen kan bli forandret, og at man må få til en bedre byrdefordeling i Europa.

UDI-direktør Frode Forfang tror endringer tvinger seg fram. Han mener en av Europas store forsømmelser er at man ikke makter å skille tydeligere mellom de som har behov for beskyttelse, og de som ikke har det. Verst er det store antallet grunnløse asylsøknader, påpeker han, og bruker asylsøkere fra Balkan som eksempel.

Flyktninghjelpens Jan Egeland kaller EUs handlingslammelse Europas bunnløse svik overfor syrerne. At Tyskland nå går i bresjen for å løse krisen, gir et visst håp om at noe vil skje. (©NTB)
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke