16. sep
 
EUs energiunion er ikke «lite inngripende»

Publisert: 14.mar.2018 13:19
Oppdatert: 14.mar.2018 13:27

Jeg viser til ordfører Nils A. Røhnes innlegg i HA 7. mars vedrørende EUs energiunion ACER.

Dette skrev Nils A. Røhne 7. mars.

Jeg er enig med Røhne når det gjelder samarbeid og utveksling av kraft med Norden og Nord-Europa. Det har vi gjort over lengre tid. Men jeg er høyst uenig med Røhne når det gjelder vurderinger og argumentasjon for tilslutning til energiunionen. Hovedbegrunnelsen for dette er:

1. Det er bred enighet om at tilslutning til EUS energiunion medfører suverenitetsavståelse. Spørsmålet er om i hvilken grad? Mange juridiske eksperter ved våre universiteter mener tilslutning medfører en viktig «inngripen» i vår styringsrett over vår energipolitikk og våre energiressurser. Saken må derfor behandles i Stortinget etter paragraf 115 i Grunnloven – dvs. overføring av myndighet til internasjonale organer. Dette vil kreve ¾ flertall. For en gangs skyld må vi nå benytte vår reservasjonsrett i EØS-avtalen.

2. Det er merkelig at det må opprettes spesielle organisasjonsmessige konstruksjoner for å mildne inntrykket av suverenitetsavståelse – dvs. RME – en norsk reguleringsmyndighet for energi som skal instrueres fra EUs energiunion via ESA – EFTAs overvåkingsorgan. Vårt eget forvaltningsorgan når det gjelder energi – NVE–Norges vassdrags- og energidirektorat – kan ikke godkjennes.

3. Det at EU ønsker et nært samarbeid med Norge på grunn av at så stor del av vår energi er fornybar, er innlysende. EU skal jo også innfri Parisavtalen med reduserte utslipp. Norge kan framover sikkert bidra–uten at vi underlegger oss EUs energiunion. Norge må styre sin energipolitikk og energiressurser sjøl–noe vi har gjort på en god måte i over 100 år.

4. Tilslutning til ACER fører til et felles europeisk nett både for gass og strøm og dermed en forpliktende utjevning av våre kraftpriser–både til industri og forbruker. Når Norge har lavere energipriser enn de fleste andre land i Europa, er det for meg innlysende at en tilpasning fører til høyere kraftpriser i Norge. Vi «skusler bort» et av våre viktigste konkurransefortrinn. Hvor naiv går det an å være?

Jeg ser Røhne trekker «høyrevinden» i internasjonal politikk inn i denne debatten. Samtidig påpeker han at Nei til EU og Senterpartiet utfordrer den europeiske klimasolidaritet. Dette synes jeg er usaklig. Norge har samarbeidet og er innstilt på å samarbeide i kraftmarkedet også framover. Forutsetningen er imidlertid at norske myndigheter gjennom egne forvaltningsorgan kan styre dette ut fra Norges totale interesser. Hva gjør vi om noen år dersom det viser seg at EUs energiunion ikke er «lite inngripende»?

Jeg er overrasket over at Røhne og toppledelsen i Arbeiderpartiet argumenterer så vidt kraftig i denne saken. Etter det jeg vet, har LO sentralt med støtte fra seks LO-forbund med totalt 70 prosent av medlemmene gått imot ACER. Dessuten har et utall fagforeninger, AUF og godt over 100 av Aps ordførere gått imot en slik tilslutning. Kanskje er det lurt av Ap å begynne å lytte til grasrota i partiet?

styremedlem i Hedmark Nei til EU

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke