23. okt
 
EU/USA-avtalen den verste

0
Publisert: 05.mai.2015 04:00
Oppdatert: 05.mai.2015 07:04

Internasjonale handels- og investeringsavtaler som setter demokratiet til side er på flere forhandlingsbord akkurat nå. TTIP-avtalen mellom EU og USA er et av de verste eksemplene på hvordan handelsavtaler blir forhandlet fram gjennom udemokratiske prosesser.

Gjennom EØS vil Norge bli påvirket av innholdet i denne avtalen, ved at regelverket for det indre markedet skal gjøres likt i EU og USA. Nei til EU støtter kritikken fra bekymrede innbyggere på begge sider av Atlanteren. Konsekvensene av TTIP, slik vi kjenner den, er nok et sterkt argument for at Norge må fortsette å stå utenfor EU, og for at Norge må si opp EØS-avtalen.

Lekkasjer viser at det er interessene til storselskaper i EU og USA som dominerer i forhandlingene. Avtalen kan gi «amerikanske tilstander» i regelverket for GMO, kjemikalier, medisiner, matvarer, drikkevarer, arbeidsmiljø, forsikring, offentlige innkjøp, elektronisk handel, databeskyttelse og immaterielle rettigheter. I tillegg er det stor fare for at faglige rettigheter og arbeidsmiljøkrav kan bli ytterligere svekket. USA har ikke anerkjent den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILOs konvensjoner, rettigheter som allerede er under press i EU.

Forhandlingene foregår i all hemmelighet. Sivilsamfunnet holdes utenfor, og får kun informasjon gjennom lekkasjer. Avtalene tillater selskaper å saksøke suverene stater om politiske vedtak står i veien for selskapenes framtidige profitt – en enorm trussel mot demokratiet. Eksempler på slike saker er tobakksgiganten Philip Morris’ søksmål mot Uruguay og Australia for å ha innført strengere tobakkslover, og at både europeiske og amerikanske selskaper har gått til søksmål mot økning av minstelønnen i Egypt.

Motstanden mot denne og lignende avtaler vokser i EU og USA. Tidligere i høst forsøkte Stop TTIP Alliance, som består av 230 organisasjoner fra 21 EU-land, å bruke det europeiske innbyggerinitiativet for å påvirke TTIP-forhandlingene. De samlet inn over en million underskrifter som ba om at forhandlingene ble stoppet på grunnlag av dagens forhandlingsmandat. Dette ble blankt avvist av EU-kommisjonen.

Regjeringa må avvise enhver norsk deltakelse i denne udemokratiske avtalen, og avstå fra å gå inn i en egen tilsvarende avtale mellom Norge/EFTA og USA. Når reglene for det indre markedet og EØS skal lages av EU og USA i fellesskap, vil det bli enda vanskeligere å vinne frem med norske krav og interesser. EØS-avtalens ensidighet og demokratiske underskudd blir enda tydeligere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke