16. sep
Eventyret: Island «rir» igjen.
FOTO: Bob Strong, Reuters
 
Eventyret Island
Fra nedtur til opptur på kort tid. Island har sin sjølråderett. Den er det viktig at to nei til EU har sikret også det norske folk.

Publisert: 13.jan.2016 04:00
Oppdatert: 13.jan.2016 11:52

For noen år siden var krisen på Island total. Bankene hadde falt sammen som korthus. Gordon Brown utløste terrorlovgivningen i Storbritannia slik at han kunne fryse alle økonomiske transaksjoner mellom Island og Storbritannia. Store boligprosjekter ble stoppet og arbeidsløsheten skjøt i været. Krisestemningen hos mine kollegaer i Alltinget var alt overskyggende da jeg møte dem i Reykjavik høsten 2008.

Nå har det snudd. Hva har skjedd? Hvordan har utenforlandet som det så så mørkt ut for klart å snu den dypeste nedtur til opptur? Store land som Spania og Italia er fortsatt i dyp krise og har svært høy arbeidsledighet, ungdomsledigheten i Spania er på ekstreme 47,5 prosent. Island valgte mot Brussels og de europeiske stormaktens vilje å sette sine egne innbyggere først når bankene kollapset. 

EU, og ikke minst Storbritannia, forlangte at den islandske stat skulle ta regningen for noe islandske storbanker hadde gjort. Den islandske presidenten og det islandske folk sa nei til diktatet som kom fra EU. De valgte sin egen vei, som av forståsegpåere både i Norge og i EU ble fordømt. Men hva er fasiten nå? Landet som valgte sin egen vei ut av finanskrisen har reist seg, mens de landene som har måtte følge EUs og Tysklands vei er i djup krise fortsatt.

Denne uka møtte jeg den islandske statsministeren. Han var full av optimisme for eget land og beskrev den kraftige oppturen Island har hatt etter krisen. I dag er arbeidsledigheten på rundt tre prosent, et svært lavt tall. Hvordan er det mulig i landet som alle beskrev som konkurs kun for få år siden?

Selv mente statsministeren at det var tre hovedårsaker og at de alle hang sammen med at Island ikke er medlem i EU. For det første, en egen valuta. Akkurat som Norge har Island sin egen valuta og landet kunne styre sin egen pengepolitikk når krisen inntraff. En svært svak islandsk krone økte konkurransekraften til islandske eksportbedrifter kraftig. Valutaen bidro også til at folk handlet mer islandske varer ettersom importerte varer steg i pris. Hadde Island hatt Euro ville de ikke kunne ha gjort samme type pengepolitiske tiltak.

Kontroll over egne naturressurser var det andre poenget statsministeren trakk fram. Island har kontroll over egen fiskeripolitikk. At islandsk hav ikke er EU-hav er nøkkelen til at Island nå har store eksportinntekter fra fiskerinæringen. I tillegg har Island full rådighet over energipolitikken og vannkraften.

Kontroll over egen lovgivning var siste punkt på statsministerens liste. I stedet for å følge EUs lovverk som er laget for å passe de store landene i Sør- og Mellom-Europa kunne Island lage egne, skreddersydde lover som passet deres eget land.

Parallellene til Norge er slående. Vårt beste verktøy i møtet med fallende oljepris har vært at vi har egen valuta. En svak krone har gjort at norske bedrifter, som f.eks. Moelven Industrier, i dag opplever en kraftig forbedret konkurransesituasjon. En av de næringene som har opplevd kraftig vekst et siste året er turistnæringen som virkelig har høstet av kronekursfallet.

Vår nasjonale kontroll over naturressursene gir oss store eksportinntekter fra fiskerinæringen og stor verdiskapning på fastlandet innen mat- og næringsmiddelindustri. Vår nasjonale kontroll over lovgivningen innen energisektoren har vært og er avgjørende for de enorme verdiene vi har fått fra vannkraft og fra petroleumssektoren.

Nasjonal styring, ikke overstyring fra Brussel, er Norges nøkkel til å komme oss gjennom de krevende økonomiske tidene vi er inne i. Det er helt avgjørende at vi ikke har gitt fra oss de viktigste verktøyene i verktøykassa for å styre vårt eget land.

Den islandske statsministeren er krystallklar på at nasjonal sjølråderett er nøkkelen til at Island har klart å snu nedtur til opptur på noen få år. De har brukt sjølråderetten til å ta valg som er tilpasset islandske forhold. Uten egen valuta har land som Hellas og Spania mistet et av sine viktigste verktøy til å styrke sin egen konkurransekraft og de har i stedet måttet bruke andre verktøy, som kraftige kutt i vanlige folks lønninger.

Dette er verktøy som også vi måtte diskutert hvis ikke den norske kronen hadde hjulpet oss slik den nå gjør. Statsminister Erna Solberg har vært en svoren euro-tilhenger og har tidligere utalt at tilknytting til euroen for henne var et stadig sterkere argument for EU-medlemskap.

Historien fra Island viser hvor viktig det er at det norsk folk to ganger har stemt nei til EU og dermed sørget for nasjonal sjølråderett. Land som Norge og Island er helt avhengige av å ha politikere som står opp for nasjonale interesser. Sagaøya Island har gjennom egen kraft klart det ingen trodde var mulig, igjen råder optimismen. Det er litt av eventyr vår naboer i vest har gjennomført.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke