17. sep
 
Få ergoterapeutene på plass nå!
Pleie og omsorg i kommunene

Publisert: 15.jun.2016 04:00
Oppdatert: 15.jun.2016 09:31

Helse- og omsorgsminister Bent Høie varslet i uka som har gått at regjeringen foreslår å lovpålegge ergoterapi i norske kommuner fra 2020. Ergoterapeuter utløser ressurser og bidrar til bærekraftige helsetjenester i kommunene. Det er ingen grunn til å vente til 2020.

Allerede under behandlingen av Stortingsmelding 26 Primærhelsemeldinga, innså de fire samarbeidspartiene at ergoterapi lønner seg. De som klarer seg selv trenger mindre pleie- og omsorg. De som bor hjemme trenger ikke sykehjemsplass. Ergoterapeuter bidrar til å gjøre hverdagslivet mulig.

En ergoterapeut i ett år koster mindre enn en sykehjemsplass i ett år, og en ergoterapeut hindrer og utsetter mange sykehjemsinnleggelser. Dette enkle resonnementet har vi fått bred forståelse for i Regjering og Storting, som nå vil lovfeste ergoterapi. Ergoterapeuter gjør helsetjenestene helhetlige. Rundt 100 norske kommuner har ikke ansatt ergoterapeut i dag, og i resten av kommunene skulle det vært flere. I vårt distrikt er det flere kommuner det ikke er ergoterapeut i, og i de øvrige kommunene våre er dekningen lavere enn den burde være.

Det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget foreslo i 2011 å tredoble antallet ergoterapeuter i kommunene. Siden den gang har en rekke kommuner gjort erfaring med hverdagsrehabilitering der ergoterapeuter er selvsagte medspillere. Ifølge Kommunal Rapport var ergoterapeuter den yrkesgruppa med størst vekst i pleie- og omsorgstjenestene i 2014.

Effekten av Hverdagsrehabilitering for den enkelte bruker og kommuneøkonomien dokumenteres stadig bedre, og har denne våren blitt bekreftet av to store, norske studier.

Ved å ansette ergoterapeuter allerede i dag vil innbyggerne få bedre bistand i trening og tilrettelegging av hverdagslivets aktiviteter, i formidling av tekniske hjelpemidler eller velferdsteknologi og boligendringer. Ikke nøl – ansett flere ergoterapeuter!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke