Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Krangel: Einar Busterud bidrar til å skape motstand mot Hamar fra alle andre steder, skriver Kristian Tonning Riise.
 
Få slutt på det evige kretsmesterskapet!
Den evinnelige kranglingen mellom mjøsbyene, der ingen unner noen andre noe bra, er utelukkende negativt for alle.

Publisert: 04.apr.2017 15:17
Oppdatert: 04.apr.2017 15:34

Det er lett å argumentere logisk for at absolutt alle offentlige funksjoner i forbindelse med sammenslåingen av Hedmark og Oppland burde legges til Hamar. Hamar-området er det soleklart mest befolkede i Innlandet og Hamar er også den av mjøsbyene med suverent kortest reisetid til Oslo. Så da bør vel alt legges til Hamar da? Nei, så lett er det ikke i et samarbeid.

Jeg er Hamar-patriot like god som noen, til tross for at jeg er oppvokst i nabokommunen i sør. De fleste på Hedmarken opplever jo Hamar som litt «sitt», og i motsetning til dagens Hamar-ordfører, begynte jeg mitt politiske virke med å forsøke å få kommunen min til å slå seg sammen med Hamar, ikke for å kjempe mot.

Det er gjerne Hamar man viser frem hvis man får besøk langveisfra, som man drar til for å spise en hyggeligere middag eller møte venner. Det er bra for kommunene rundt at innbyggertallet i Hamar øker, at kulturlivet blomstrer og at næringslivet er i vekst, men når Einar Busterud går ut og sier at «Lillehammer og Elverum sliter med at det skjer lite der, og mest i Hamar», så bidrar han bare til å skape en motstandskraft alle andre steder mot Hamar. Hvorfor kan han ikke heller si: «Det skjer masse spennende i Hamar, og det er også bra for Lillehammer og Elverum»?

Nord- og Sør-Trøndelag var først ute med å vedta sammenslåing til en Trøndelags-region. Det er vanskelig å finne en region med en mer selvsagt hovedstad. Likevel ble ikke alle funksjoner samlet i Trondheim. Nei, trøndelagspolitikerne ble i stedet enige om å legge både fylkesmann og fylkesadministrasjon i Steinkjer.

Det er ikke ofte jeg siterer Rita Ottervik, men hun sa noe klokt da hun ble spurt om hvorfor Trondheim hadde gått med på dette: «Det er et større mål som er viktigere enn å diskutere slik lokalisering. Vi må spell på lag, vi er nødt til å bli et felles fotballag hvis vi skal spell i kampen mot de andre regionene i Norge - og ikke minst internasjonalt!»

Det er dette ledelsen og fylkestingsgruppene i Hedmark og Oppland Høyre gjorde da de gikk sammen om et forslag til funksjonsdeling, med fylkesmann på Lillehammer og politisk hovedsete med fylkesadministrasjon på Hamar: å forsøke å bli et felles lag.

Jeg er åpen for å høre gode argumenter for en annen fordeling, men da må de ta innover seg at et samarbeid handler om å skape noe sammen. Det vi trenger nå i Innlandet generelt, og i Mjøsregionen spesielt, er en holdning der vi dropper det evige kretsmesterskapet, begynner å unne hverandre vekst og jobber sammen for å bli et viktigere tyngdepunkt i norgesmesterskapet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke