Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Får nok ingen stjerne på veldig lenge
Restaurantguide: Ennå har ingen noensinne sett en Michelin-inspektør i Hamar. På den annen side vet ingen hvordan de ser ut.

0
Publisert: 27.feb.2015 06:51
Oppdatert: 27.feb.2015 07:01

Så de kan jo ha vært her. Men de har i så fall ikke funnet noe spisested av tilstrekkelig interesse til å innlemmes i den splitter nye Michelin-guiden for Norden, som torsdag ble presentert. Og det er en bokutgivelse som virkelig er en begivenhet.

For første gang har de nordiske land nå fått sin egen Michelin-guide. Tidligere har de nordiske landene kun vært henvist til samleguiden for europeiske hovedsteder, som var begrenset til Oslo her til lands. Med en egen nordisk guide skal det ventelig med tida gå an å finne gode spisesteder utenfor Oslo også.Så har da også spenningen vært stor de siste dagene om hvilke norske restauranter som har blitt funnet verdig til de ettertraktede Michelin-stjernene. Og dem er det ikke mange av, viste det seg da guiden ble lansert tirsdag morgen.

Men en må heller ikke glemme at det er slett ikke bare stjernerestauranter i Michelin-guidene. Den franske guiden for 2014 framhever mange, mange tusen gode restauranter i Frankrike. Av disse er det bare 660 med stjerne; 27 tre stjerners, 76 to stjerners og rundt 500 med én stjerne. Men de aller, aller fleste lever godt uten en eneste stjerne.

For bare det å bli valgt ut i Guide Michelin er en bragd i seg selv. De siste dagene har en riktig nok fått inntrykk av at et spisested må ha minst én stjerne for å regnes med i det gode selskap. Men slik er det ikke. Og den som måtte håpe på at Hamar-regionen eller Hedmark en vakker dag skal kunne melde seg på i stjernekampen, risikerer å måtte vente utrolig lenge. For foreløpig deltar vi ikke i den konkurransen i det hele tatt.

Men den konkurransen vi kan ha håp om å kunne delta i om noen år, hvis noen er villige til å satse, er å få med en restaurant uten stjerne i guiden. Får vi til det i løpet av et femårsperspektiv, er det allerede en bragd av de sjeldne. Så får en eventuell stjerne ha mer av et 50-årsperspektiv over seg.

For å få til det, må en for det første få en Michelin-inspektør eller to til å komme hit og sjekke stoda. Foreløpig har de ikke hatt noen grunn til å ta turen. Og de synes knapt å ha dratt så mange andre steder heller. Men hvis det begynner å ryktes at det er et supersted på Hamar, er ingenting umulig.

Akkurat nå er det Kolonihagen i Basarbygningen som er Hamars beste restaurant. Det er nok ennå et godt stykke igjen til Michelin-nivå, selv uten stjerne. Men skal vi på våre trakter om noen år ha håp om å få inn en eneste restaurant i en nordisk guide, må det bli denne.

I så fall kan muligheten være å få status som «Bib Gorumand» - det vil si som et av spisestedene som er merket med en liten rød Michelin-figur som signaliserer at her er det spesielt bra mat til en spesielt hyggelig pris.Men det er neppe noe verken driverne eller innehaverne har noe håp om.

Så noen stjerne er det nok ikke i sikte. Og det er slett ikke sikkert det er noe poeng heller.

For skal et spisested sikte mot stjernene, trenges det et tilstrekkelig stort publikum som er villige til å bruke ei lita formue hver gang de skal ut og spise. Og er hamarsinger innstilt på å bruke minst to tusen kroner pr. person på mat og vin for en kveld? For det vil nok være et naturlig prisnivå, om en en-stjerners restaurant skal ha den minste mulighet for å leve.

Så hva er det maksimale Hamar kan håpe på i den ikke altfor påtrengende nære framtida? Jo, hvis et sted som Kolonihagen fortsetter å utvikle seg og prisene unngår å bli astronomiske, kan en Bib Gourmand være innen rekkevidde en vakker dag som Michelin-inspektørene drar på langtur. Ut over det, må vi håpe på noe helt nytt, hvor nå det måtte bli. Riktig nok har Christian Vold signalisert at han har som mål å gjøre Victoriahaven til et sted for «fine dining». Men fra Victoriahaven og til Michelin-guiden, er det som kjent omtrent like langt som fra Namsos og til Royal Albert Hall, det vil si gørrlangt.

Men plutselig kan noe skje også her. Tenk bare på den gangen Løtens superkokk Tommy Østhagen inviterte til en ni-retter eller hvor mye det var på Løten nærstasjon, og ingen på Hedmarken hadde noensinne smakt noe lignende. Det var en strålende kveld, og allerede relativt tidlig hadde alle kommet ut av tellingen av antall retter.

Men det er noe helt annet å fylle en restaurant hver eneste kveld, selv om det ikke nødvendigvis er løtensokningene som vil måtte fylle den alene.

I Frankrike har jeg knapt noensinne spist på et sted jeg ikke kjenner uten først å ha sjekket med Guide Michelin. Det er egentlig ganske sjelden det er stjernesteder, for også i Frankrike er de blitt rådyre. Men en Bib Gourmand derimot, er det vanskelig å motstå. For det er restaurantene med det lille Bib-symbolet, som gjerne har mest å gi i forhold til prisen. Og det er noe mystisk at maten smaker enda bedre når den ikke koster en million, men bare kjennes slik.

Til dags dato har jeg i Frankrike vært på kun én eneste restaurant i guiden som har vært direkte dårlig. Det var til gjengjeld fjernet i neste utgave. Og sommeren etter var det stengt.For det straffer seg å ikke følge opp når en først har fått plass i guiden. Den dagen det svekkes, er det over og ut.Men det er ikke akkurat perspektivet på våre trakter ennå. Her handler det foreløpig om den dagen det kan være mulig å komme seg inn. Det vil til gjengjeld være en dag av de helt, helt sjeldne. Og foreløpig er den dessverre ganske totalt i det blå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke