16. sep
Krevende: Alene med barn er mer krevende enn å være to voksne, skriver Stig Rusten.FOTO: Eirill Wiik, NTB scanpix
 
Færre muligheter og verre for barna
Statsbudsjettet: Aleneforeldrene er bekymret over regjeringens forslag til kutt i overgangsstønaden.

0
Publisert: 16.okt.2014 10:17
Oppdatert: 16.okt.2014 11:13

Erna Solberg har mistet mye troverdighet de siste dagene. Hun har framstått som smålig og bøllete. Skulder ved skulder med Siv Jensen har hun forsvart regjeringens angrep på de fattigste barna og foreldrene, med å ville hjelpe dem ved å gi de mindre. Det regjeringen holder på med er gammeldags moralisme og ikke god sosialpolitikk. Kuttene som foreslås i statsbudsjettet, er målrettet for å gjøre hverdagen vanskeligere for mange av barna og foreldrene som i utgangspunktet har minst.

Å være alene med små barn krever betraktelig mer enn det å være to voksne. Mange opplever at jobbene de hadde før de fikk barn, ikke lar seg kombinere med omsorgen for barn. Det er en økonomisk svak gruppe som regjeringen vil ramme med å kutte i overgangsstønaden for enslige foreldre. Det er de unge foreldrene, de som står utenfor arbeidsmarkedet, og aleneforeldrene med lavest utdanning og med begrensete muligheter på arbeidsmarkedet, som må bære byrden. Ofte vil jobbene de er kvalifisert for innebære helge- og kveldsjobbing, et dårlig, om ikke umulig alternativ for en enslig småbarnsfar eller -mor.

Overgangsstønaden kan som hovedregel gis inntil tre år fram til barnet er åtte år. Etter at barnet er fylt ett år, er det krav om aktivitet, enten jobb eller utdanning. Får man flere barn, begrenses stønadsperioden til ett år. Slik ordningen fungerer i dag, kan aleneforeldre som har behov for det, ta noen års utdanning mens de har stønaden og dermed stå langt bedre rustet til å forsørge seg selv og sine barn. Vi vet at ufaglærte ofte låses i fattigdomsfeller, og mangel på utdanning gjør det vanskelig å bedre den økonomiske situasjonen. Mange opplever at det er svært vanskelig å stå i fulltidsarbeid med aleneansvar for små barn.

Aleneforeldreforeningen er svært bekymret etter at Høyre og Frp nå har foreslått å kutte stønadsperioden fra tre til ett år. Dette vil i praksis ødelegge hele ordningen. Konsekvensene blir blant annet at tusenvis av alenemødre fratas muligheter til å videreutdanne seg og mange barn i fremtiden vil måtte gå gjennom oppveksten med betraktelig dårligere oppvekstvilkår en de kunne og burde ha hatt.

I uføretrygden har barnefamiliene med lavest inntekt og uføretrygd de høyeste barnetilleggene. Kuttforslagene i barnetilleggene i uføretrygden vil kun ramme familier som er økonomisk svake, da ytelsen i dag er behovsprøvd for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller. Så regjeringen treffer godt i fattigdomskapningen her med å målrettet ta store deler av barnetilleggene fra de uføre som har minst i utgangspunktet.

Videre vil regjeringen ved en endring i regelverket for utdanningsstønad, frata tusenvis av ungdommer i aleneforeldrefamilier med lave inntekter store deler av utdanningsstipendet. Det er kun barn av aleneforeldre som rammes. Regelendringen er gjort sånn at det lages en kunstig høy inntekt som legges til grunn for stipendberegningen. Dette gjøres ved at inntekten til den forelderen som ikke bor sammen med barna, legges oppå aleneforeldrenes inntekt. Så med ett pennestrøk har regjeringen bortdefinert tusenvis av ungdom som berettiget til mesteparten av stipendet. De later som det er en inntekt i familien som ikke eksisterer, annet enn på papiret. En grov forskjellsbehandling som diskriminer barn i aleneforeldrefamilier. Det fratar dem en rettighet de burde ha på lik linje med andre barn.

Vi oppfordrer nå Venstre og Kristelig Folkeparti å vise sosialt ansvar og ikke godta regjeringens forslag som vil gjøre det vanskeligere for barn og foreldre som har lite fra før.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke