Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
RETT FRA SPRINGEN: Og mens vi som samfunn må brette opp ermene og ta et krafttak for å forbedre infrastrukturen for vann og avløp i årene framover, kan vi fortsatt nyte det gode drikkevannet i springen. Foto: NTB Scanpix
 
Fakta om vann-ledningene våre
Vi har godt drikkevann i Norge, men det er behov for å øke fornyelsestakten for vannledningsnettet for å sikre godt vann også framover.

0
Publisert: 12.jul.2016 04:00
Oppdatert: 12.jul.2016 06:53

I Norge drikker vi vann fra springen med den største selvfølge. Vannverkene overvåker vannkvaliteten i henhold til et program som Mattilsynet har godkjent, og innrapporterte tall viser at drikkevannskvaliteten i Norge aldri har vært så god som nå. Hele 99,6 prosent av befolkningen, som får vann fra kommunalt eide vannverk, fikk vann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet gjennom hele 2015. Det er svært gode resultater uansett hvilket land vi sammenligner oss med.

Det kommunale vannledningsnettet har en lengde på 45.700 kilometer og en gjennomsnittlig alder på 33 år. Til sammenligning er jordens omkrets ved ekvator 40.000 kilometer Hvis vi summerer lengden av vannledningene som huseierne selv eier, som normalt går fra husveggen og til kommunal ledning i gata, ville vi kommet mer enn to ganger rundt jorden ved ekvator.

De siste årene har vi i snitt fornyet 0,69 prosent av det kommunale vannledningsnettet årlig, som er en svak økning i forhold til tidligere år. Anbefalinger fra en ekspertgruppe nedsatt av Norsk Vann, er at fornyelsestakten for vannledningene bør økes til hele 1,2 prosent årlig i en periode fram til 2040. Fornyelsesbehovet i den enkelte kommune vil imidlertid variere mye og må baseres på lokale analyser og planer. Fornyelsesbehovet for huseiernes vannledninger vil også variere, men mye av lekkasjene skjer nettopp på huseiernes egne ledninger.

Selv om ca. 30 prosent av vannet lekker ut fra ledningene i dag, er det ingen stor risiko for å bli syk av vannet i springen. Normalt vil vanntrykket inne i ledningene sikre at det kun kan renne vann ut og ikke trenge forurenset vann inn. Ved reparasjoner av ledningsnettet eller ved uforutsette hendelser som gir risiko for forurensning, skal berørte abonnenter varsles.

De fleste av oss må betale noe mer for vannet i springen i årene framover for at vi skal få finansiert nødvendige tiltak og slik at vi ikke overlater en stor regning til barn og barnebarn. Men trøsten er at en gjennomsnittshusholdning betaler i dag kun 25 kr døgnet i sum i vann- og avløpsgebyr til kommunen. Det er mindre enn hva en flaske vann koster på bensinstasjonen.

Fornyelsen av det omfattende ledningsnettet for vann og avløp er en stor jobb som vannbransjen er i gang med, der vi ønsker velkommen engasjementet som har kommet til syne i pressen den siste tiden. Og mens vi som samfunn må brette opp ermene og ta et krafttak for å forbedre infrastrukturen for vann og avløp i årene framover, kan vi fortsatt nyte det gode drikkevannet i springen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke