15. sep
bringebær: Høye skudd og større avlinger.
 
«Farlig» utvikling i bringebærhagen
Det gjelder min gamle bringebærhage, arvet etter mine svigerforeldre.

0
Publisert: 23.aug.2016 04:01
Oppdatert: 23.aug.2016 07:11

Den har stått siden 1935. Jeg har vært med å stelle den siden 1965, hvert år på samme måte: klippe ut det tørre samt overflødige nyskudd. Litt fullgjødsel om våren, ellers kun næring fra slått gras og brennesle mellom radene.

Dagens profesjonelle bringebærdyrkere satser ikke på planter fra 1930. Normalt gir planter mindre og mindre avling dess eldre de blir.

På seksti- og syttitallet var avlingene ganske små, og de nye skuddene var lave og tynne. En tendens til bedring på åtti- og nittitallet, men så, etter tusenårsskiftet, begynte ting virkelig å skje. Plantene ble mye høyere og kraftigere, og avlingene ble mangedoblet. I år er de nye skuddene over tre meter høye, og må kuttes til mindre enn det halve.

Så kan en spørre seg: Hvordan kan en bringebærhage fra 1935 mangedoble avlingene etter 70 – 80 år? Det har vært sagt og skrevet mye om klima i media en del år nå, om de siste 30 års «voldsomme» globale temperaturstigning, som det påstås skyldes en truende økning av klodens «verste forurensningskilde», CO2. Kloden er allerede for varm, sier politikerne, og vi må for all del forhindre at den blir enda varmere.

Er den norske sommeren egentlig blitt betydelig varmere? Hvem vil med hånden på hjertet påstå at sommeren i fjor her på Østlandet var strålende. Og hva med årets sommer? Vi har hatt hytte ved Lykkjebøvatnet i Flora kommune siden 1978. Vannet har normalt hatt behagelig badetemperatur på oversiden av 20-tallet. I fjor sommer og i år fristet det ikke med en dukkert.

Så langt jeg kan se, er det ikke unormalt varme somre som har forynget min bringebærhage, men en økning av CO2 i atmosfæren. Denne «farlige» gassen, som politikerne nå vil ha pumpet ned under havbunnen, koste hva det koste vil.

At plantematen CO2 av ulike årsaker øker i atmosfæren, til fordel for alt som vokser og gror og til fordel for dem som produserer mat, burde heller glede enn bekymre politikerne.

Jeg velger å glede meg over mine struttende bringebærskudd og tror politikerne vil mislykkes i kampen mot CO2.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke