hacklink
18. sep
Fotball: Fotballaget Fart tenker både bredde og topp. På dette bildet spilles det toppfotball.
 
Fart og Den norske kirke

Publisert: 29.mar.2019 17:03
Oppdatert: 29.mar.2019 17:03

Biskopen har vært på visitas i Hamar og Vang. I den forbindelse fikk vi en omvisning i Fotballaget Fart sine lokaler og i den flotte nye hallen. Og vi ble orientert om hvordan laget driver, om de frivilliges betydning – og om hvor viktig det er å ta vare på «både bredde og topp».

At de frivillige er viktig, vet jeg fra kirkelig sammenheng. Og det slo meg at kirka kanskje og kunne bruke uttrykket «bredde og topp» om sin virksomhet.

Av og til i kirkelige sammenhenger brukes ord som «kjernemenighet», «kirkefremmede», «personlig kristne», «kulturkristne». Ord som fort kan virke som en gradering etter verdi og betydning.

Bruker vi «topp og bredde» ser vi kanskje lettere at vi trenger begge deler – og begge deler er like viktige, slik Fart sa det.

Som folkekirke trenger vi «bredden»: de som går i kirka «når det passer seg». Som synes kirka står for noe fint og viktig. Som kikker i menighetsbladet, døper og konfirmerer seg og er glad for at kirka er der når det trengs.

Og vi trenger «toppen»: de som er ivrige kirkegjengere, de som har et sterkt engasjement, de som kan ordene og praksisen. Og som sørger for at det er et miljø og en gudstjeneste og et fellesskap å invitere inn i.

Kanskje «bredde og topp» kan være gode, nøkterne ord – som beskriver at riktignok varierer engasjement og tidsbruk – men vi tilhører samme gjengen. Og det er greit at noen bruker masse tid – og andre mindre tid, at noen har et sterkt engasjement – og noen er mer «sympatisører». Og som Fart sier det: «Vi satser både på bredde og topp. Og begge deler er like viktig».

Det var en nyttig visitas.

Domprost

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke