Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Feier: Sett heller feieren ut på anbud. Foto: Michaela Rehle, Reuters
 
Feieren ut på anbud

0
Publisert: 25.mai.2016 04:09
Oppdatert: 25.mai.2016 04:09

Da jeg som tillitsvalgt i Nycomed Amersham fikk nyss om at ledelsen ville outsource juridisk avdeling, gikk vi tillitsvalgte til aksjon og ville forhindre det. Vi oppsøkte de tre ansatte i avdelinga, og sa vi skulle støtte dem.

Med hva, svarte de. Dere skjønner, vi vil outsources. Det er mye bedre både for oss tre, for Nycomed Amersham, og for de tjenestene vi utfører, at vi er ansatt på et advokatkontor, og at Nycomed Amersham kjøper tjenestene våre. Da har vi et godt fagmiljø rundt oss hele tiden, vi kan bli eksperter på de sakene vi jobber med, og vi tjener bedre her enn hos Nycomed Amersham. Og i og med at Nycomed Amersham bare betaler for det vi gir dem, blir dette billigere for dem også.

Fra den dagen har jeg hatt et mer pragmatisk enn prinsipielt syn på konkurranseutsetting. For selvsagt hadde juristene rett. Når både arbeidsgiver, de ansatte og tjenestene har glede av en konkurranseutsetting, er det ingen grunn til at verken tillitsvalgte eller politikere skal forhindre det. Vi sosialister har nok vært litt for redde for ordet privat.

Jeg er sikker på at det finnes mange slike eksempler også i Hamar kommune. Man kan helt sikkert sette både jurister, feiere, vaktmestere og tekniske funksjoner ut på anbud, og gjøre det på en slik måte at både kommunen, de ansatte og tjenestene har glede av det. Kommunen skal fortsatt ha ansvaret, den skal sette krav og spesifikasjoner, men når dette er gjort, trenger ikke de som utfører tjenestene være innsatt i et kommunalt lønnsregulativ.

For når kommunen må stramme inn et nesten tresifret millionbeløp, er det tvilsomt om dette kan gjøres uten at det må skje en organisatorisk forandring. Det med skje noe med ansettelsesforholdene. Når innstramningene blir så store, må det enten være noe galt med organisasjonen, eller så må kommunen ha gapt over alt for mye de senere årene. Eller en kombinasjon.

En ny økning i foreldrebetalingen på SFO framstår for meg ikke som noe kutt, men en overføring av ei regning til andre. Og politikerne ser igjen ut til å hoppe på dette, uten å sjekke lovligheten. Det er ikke lov å ta mer betalt enn det en plass koster i drift.

Hvor mye koster en SFO-plass i Hamar, spurte dattera mi på snart 10 år. Over 30.000 kroner i året, svarte jeg. Er ikke det litt mye når vi bare får beskjed om å leke videre når vi har slått oss? Spørsmålet jeg sender videre til rådmann og politikere. Det er vel snart på tide å starte et Uber-SFO, som kan prise kommunens tilbud ut av markedet. La oss slippe det. Sett heller feieren ut på anbud. Bring parkeringen inn under et felles AS. Kommunen har i dag ikke nok kommersiell tankegang til å drive med alt dette. Den er for omsorgsfull til å drive business.

medlem i Hamar SV, tidligere leder i Hamar SV, tidligere leder av NITO-gruppa i Nycomed Amersham

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke