Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Feil bilde og uriktig informasjon
Svar til Anders Bronken.

Publisert: 02.apr.2016 04:00
Oppdatert: 04.apr.2016 09:46

Høyres Anders Bronken hadde før påske innlegg der han argumenterer for at Løten må gå med i en storkommune på Hedmarken. Bronken mener nok oppriktig det han skriver, og jeg ser ingen grunn til å prøve å overbevise han om noe annet. Det er likevel nødvendig å ta til motmæle fordi det han skriver gir et feil bilde og til dels uriktig informasjon til leserne.

HA vil ha korte innlegg – det vil nok mange av leserne også. Derfor skal jeg bare kort ta tak i enkelte av de elementer Bronken anfører:

- Administrative utgifter: Det er lite som tyder på at disse vil gå vesentlig ned ved en storkommune. Ser vi f.eks. hen til Valdres der fem kommuner planlegger sammenslåing, så har de lagt som forutsetning for sammenslåingen at ingen ansatte skal sies opp. Bronken sier at administrasjonen i Løten koster 15-20 millioner. Det blir forsøk på å få leserne til å tro at slike beløp kan bli spart ved sammenslåing. Jeg har til nå ikke sett noen som har angitt begrunnede/sannsynlige beløp for hva som kan spares. Professor Øgård i statsvitenskap ved Universitete i Agder sier – på basis av forskning, at byråkratiet øker ved kommunesammenslåing! Dette gir et annet bilde enn det Bronken forsøker å skape.

- Løten har ikke en bærekraftig økonomi sier Bronken (det sa også rådmannen i Løten i 2014). Dette er litt rart, for hos Kommunal Rapport kan vi lese at i statistikken pr 2016 er Løten faktisk på 23. plass blant landets 428 kommuner når det gjelder økonomisk resultat. Og - det er bare et par kommuner i Nord-Østerdalen som ligger foran oss i Hedmark. Vi ligger foran alle de store kommunene i fylket (inkl. bykommunene) – og vi har dermed også bedre resultat enn de kommunene det er aktuelt å slå oss sammen med.

- Bronken nevner også den straffen hans regjering vil gi oss hvis vi ikke innordner oss i kommunereformen – nemlig 5,5 millioner mindre pr år etter det nye inntektssystemet (som ikke er vedtatt enda). Til dette er det to ting å bemerke:

· Det er ikke lov å redusere slik inntekt med mer enn 300 kroner pr innbygger pr år. Det vil si en reduksjon på snaut 2,3 millioner i 2017.· Dessuten – om vi får et valgresultat neste år som gir ny regjering, så har de aktuelle partier sagt at de vil omgjøre et eventuelt nytt inntektssystem.

Dermed har vi vel et annet bilde enn det Bronken forsøker å tegne? Med de forbedringer i økonomien som Løten har gjort de siste par årene, tror jeg at vi økonomisk vil klare oss godt alene.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke